днес
Начало » Новини » Котел посрещна Баба Марта

Котел посрещна Баба Марта

DSC 2246

Всяка година Баба Марта радва малки и големи, а празникът е чакан и много вълнуващ най-вече за децата. Днес добрата баба зарадва малчуганите от детска градина „Дъга“ в Котел, а те я посрещнаха и поздравиха с много песни и танци. След концертната си програма, дечицата от градината и техните родители, посетиха Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания, където подариха ръчно изработени мартенички, правени от тях вкъщи.

По повод празника, дърветата в центъра на Котел по традиция посрещнаха утрото на 1-ви март, украсени в бяло и червено. Нови фигури на Пижо и Пенда пък посрещнаха жителите и гостите на Котел в градинката до паметника на д-р Петър Берон. Инициатор на празничната мартенска украса е кметът Коста Каранашев, който и тази година се постара да създаде настроение сред жителите на града.

Кметът, поздрави всички граждани на общината като им пожела, доброто да пребъде, а символът на червено – бялата мартеница, да ги зарежда с енергия и в домовете им да има много здраве, благополучие, обич и топлина!

Градоначалникът не пропусна да поздрави и всички самодейци и читалищни състави от община Котел по повод Деня на художествената самодейност. Той пожела на всички да продължават да даряват публиката си с песни, танци и слово. Да пазят и обогатяват родните традиции и фолклор и да поддържат жив котленския дух!

От своя страна малчуганите от творческо обединение „Дарования“ към Народно читалище „Съгласие-Напредък“ и Общинска библиотека „Петър Матеев“ и учениците от 6 А клас към Средно училище „Георги Ст. Раковски“, с ръководител Пенка Дунчева, обединиха своите усилия и решиха да зарадват хората от третата възраст в общината. Те изработиха стотици мартеници като 150 от тях, децата от „Дарования“ подариха на потребителите на услугата „Домашен социален патронаж” и „Дневен център за стари хора“. С останалите мартенски творби, децата откриха изложба в залата на местната библиотека.

За изненада на всички, в котленското село Пъдарево, се появи първият щъркел в общината. Предвестникът на пролетта премина през селото преди Баба Марта и зарадва пъдаревци, макар и за кратко.