Начало » Регионални » Котел почете 202 години от рождението на Раковски

Котел почете 202 години от рождението на Раковски

DSC 3551

„Всеки народ е длъжен да слави и почита паметта на своите юнаци, а този народ, който не почита паметта на своите борци, не е достоен за живеене“. Думите са на Съби Стойков Попович, известен като Георги Ст. Раковски. Роден на 2 април, по нов стил 14 април преди 202 години в Котел.

В знак на признателност към делото на великия революционер, патрон на град Котел, днес, на Разпети петък, кметът на Община Котел Коста Каранашев, председателят на Общински съвет- Котел Христина Чолакова и общински съветници и директорът на Средно училище „Георги Ст. Раковски“, поднесоха пред бюст-паметника на котленския възрожденец

1-18

и в Пантеона му венци и цветя.

2-16

Цветя поднесоха още от потребителска кооперация „Георги Ст. Раковски“-Котел, ученици и граждани.

3-1-1

4-6

„За мен е чест и гордост, че преди 8 години, когато подехме инициативата, въпреки че сме жители на малък град в България, идеите и желанието ни за преоткриване на Георги Ст. Раковски като най-важната личност на българското възраждане и борба за освобождение, намериха широк отзвук в цяла страна“, каза в словото си кметът Каранашев.

„Раковски- патриархът на Българското национално-освободително движение е личност, която най-точно олицетворява най-хубавото в народопсихологията на българина. Личност, от която са се учили всички национални герои на България. Личност, която днес трябва да следваме“, каза в заключение кметът.

Програмата продължи с рецитал на ученици от СУ „Георги Ст. Раковски“ и преклонение пред костницата на Раковски в Пантеона.

По повод 202-та годишнина от рождението на Раковски, Исторически музей- Котел представя книги от фонда си, писани от и за него. Сред тях са отдавна не показваните биографични издания: „Ключ българского язика“ от Георги Раковски (книга, издадена след смъртта на възрожденеца от племенника му Киро Стоянов в Одеса, 1880 г.), „Г. С. Раковски. Живот, произведения, идеи“ от проф. Михаил Арнаудов (София, 1922 г.), „Биография на Георги Стойков Раковски“ от д-р Боби Петров (София, 1910 г.) „Георги Ст. Раковски, По случай петдесетгодишнината от смъртта му 1867-1917 г.“ от проф. Боян Пенев, проф. Михаил Арнаудов и А. П. Стоилов (София, 1917 г.) и др.

Във фоайето на експозиция „Котленски възрожденци“ посетителите на Котел могат да видят още постерната изложба „Образ невъзможен“, посветена на 200-годишнината от рождението на котленеца и отливка на пластичната антропологична реконструкция, изработена по черепа на Раковски от доайена на антропологията у нас проф. Йордан Йорданов.

По време на Великденски празници обектите на Исторически музей – Котел – експозиция „Котленски възрожденци“ с Пантеон на Г. Ст. Раковски и къща-музей „Йордан Йовков“ в с. Жеравна ще бъдат отворени за посещение от 08:30 до 17:30 часа.