Начало » Новини » Култура » Маестро Кираджиев: „Българска рапсодия“ на Мишо Тодоров не е по-лоша от „Вардар“

Маестро Кираджиев: „Българска рапсодия“ на Мишо Тодоров не е по-лоша от „Вардар“

1 3 scaled

„Българска рапсодия“ на сливенския композитор Мишо Тодоров не е по-лоша от рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров, която като че ли е единственото познато в чужбина произведение на български композитор. Това каза на пресконференция диригентът Владимир Кираджиев, която започва кариерата си именно в Сливен. Маестро Кираджиев похвали репертоара на местния симфоничен оркестър.

За Галаконцерта утре по случай 90-я рожден ден на Симфоничен оркестър – Сливен, с който започват Майските дни на културата, зала „Сливен“ е пълна. Стараем се да осигурим допълнителни места за публиката, съобщи директорът на оркестъра Кремена Оксенкруг.

Под диригентството на Владимир Кираджиев освен „Българска рапсодия“ като почит към паметта на съоснователя и вдъхновител на оркестъра Мишо Тодоров ще се чуят и изпълнения на лауреати на Първия международен конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“, с арии и романси от прочути оперни произведения в памет на бележития тенор Камен Чанев.

Какво казаха участниците на пресконференцията – маестро Кираджиев, директорът на оркестъра Кремена Оксенкруг и тенорите Иля Сквирский, Кудайберген Абилдин и Анле Гоу в навечерието на галаконцерта, можете да проследите във видеоканала на „Звънар“:

Галаконцертът на оркестъра е на 4 май, от 18.30 ч. в зала „Сливен“.