Начало » Новини » Март – месец на българо – американското културно наследство в Илинойс

Март – месец на българо – американското културно наследство в Илинойс

3534324

На свое заседание на 24 март т.г. Сенатът на Илинойс с пълно единодушие прие резолюция, с която обяви март за Месец на българо-американското културно наследство, пише българският сайт в Чикаго Chicago.bg.https://chicago.bg/%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B9%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5-%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D0%B1%D1%8F/?fbclid=IwAR12KobrpR2MZX9wRH3es_ZH3aD8VwPdbP4Lwi_HeL4U433kFSMmukhO8kU

Резолюцията потвърждава стратегическите отношения между България и САЩ и отбелязва 20-та годишнина от ратификацията на Сената на САЩ на протокола за присъединяване на България към НАТО, 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война, 120 години от установяване на дипломатически отношения, както и 145г. от Освобождението на България.

Призната е ролята на българския народ, който през 1943г. устоява на нацисткия натиск и предотвратява депортацията на 50,000 български евреи към лагерите на смъртта.

За първи път законодателен орган на САЩ разглежда в цялост старата и новата българска емиграция, като признава нейните постижения за част от културно-историческото наследство на Америка. Сред получилите признание българи са: Джон Атанасов, като създател на първия електронен компютър; летците Стоян Юруков и Асен Йорданов, последният е считан за „баща на американската гражданска авиация“; писателят Алеко Константинов и неговият пътепис „До Чикаго и назад“, който вдъхнови поколения българи да емигрират във Ветровития град.

За първи път, политически акт в САЩ разглежда постиженията на македонските българи, като част от цялостния принос на българската емиграция в развитието на Новия свят. Сред успехите на македонските българи е посочена създадената през 1922г. Македонска патриотична организация и нейният орган, вестникът „Македонска трибуна“. Изразено е признание към успехите на отделни личности сред българските емигранти от региона на Македония, като банкера Хенри Каранджов и писателя Стоян Христов.

Резолюцията отбелязва приноса на българските църкви, училища, културни клубове, танцови състави, бизнес и граждански организации за развитието на социалния, икономически и културния живот на щата Илинойс.

Генералното консулство в Чикаго изразява благодарност към Сенаторите Дан Маконки (R), Лаура Мърфи (D), Лаура Файн (D), Кристофър Белт (D), Ерика Харис (R) и Сали Търнър (R), които бяха официалните вносителите на резолюцията.

Генералният консул на България в Чикаго, Светослав Станков, поздрави всички членове и лидери на българската общност в Илинойс, които проведоха една изключително позитивна кампания в подкрепа на резолюцията. В допълнение той каза: „Наред със затвърждаване на стратегическите отношения с България, за първи път политически акт на американски законодателен орган приема българската емиграция като част от културно-историческото наследство на САЩ. Това е историческо политическо признание, което отваря нова глава в българо-американските отношения.“