Начало » Новини » Политика » Мая Манолова: Левицата – с общи листи на местни и парламентарни избори

Мая Манолова: Левицата – с общи листи на местни и парламентарни избори

Mayama

Ще има широко ляво обединение за парламентарните и местните избори. Това стана ясно на конференция „Левицата!“ – За социална справедливост и мир. За преодоляване на неравенствата, провела се в Пловдив. На срещата участваха ръководствата на Изправи се България, Движение 21, Алтернатива за българско възраждане (АБВ), представители на БСП, както и други леви формации и ляво мислещи експерти и граждански активисти, съобщиха от Изправи се България.

Това е втора среща по пътя на обединението на левите сили у нас. В резултат на тях се взе решение, че обединението с името „Левицата!“ ще работи за преодоляване на неравенствата, възстановяване на справедливостта, опазване на околната среда.

Лидерът на Изправи се България Мая Манолова очерта на конференцията четири основни задачи пред Левицата!:

„Обединението на левите сили да започне с незабавна обиколка на страната и срещи с хората.

Второ – Общи листи за предстоящите парламентарни и местни избори;

Трето – щаб на обединената левица;

Четвърто – консолидиране на левите сили в единен ляв политически субект.“

Според нея събралите се утвърдени и нови лица на лявото имат дълг и ангажимент към реабилитирането на левицата и нейното обратно превръщане в истински автентичен защитник на хората на труда, младите, пенсионерите.

„Лявата партия в парламента е пета сила. Т.е. не е сила, а лесно заобиколим фактор, ръководството на която е готово да услужи на всяка от по-големите политически субекти, включително на ГЕРБ и ДПС, срещу които до вчера уж се бореше.“

Като основен проблем, с които трябва да се бори Левицата! Манолова очерта борбата с неравенствата, където ножицата между богатите и оцеляващите се разширява и хората имат нужда от връщане на левицата към техните проблеми и тревоги – работещите хора, пенсионерите, уязвимите и младите.

Според Мая Манолова това трябва да е левицата, която да спре войната с президента, която тя определи като „братоубийствена“ и най-явния знак за безпътицата в ляво. Според нея това не е война на левите хора, а на партийния елит „безпринципна и самоунищожителна“ и по думите ѝ тя трябва да бъде прекратена.

Срещата бе модерирана от Костадин Паскалев, а участие взеха още Петър Витанов, Валери Жаблянов, Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Георги Първанов, проф. Иво Христов, Симеон Славчев и други.