Начало » Новини » Култура » Млади таланти ще свирят по ръкописни ноти на Стефан Икономов

Млади таланти ще свирят по ръкописни ноти на Стефан Икономов

1 21

На последния симфоничен концерт от цикъла “Млада Европа” за първи път в Сливен ще бъде изпълнено произведение – камерна симфония на един от най-интелигентните и стойностни български композитори Стефан Икономов, който е роден в града през 1937 г., съобщи на пресконференция директорът на Симфоничен оркестър Сливен Кремена Оксенкруг. Концертът „От Сливен до Виена“ е на 30 март от 18. 30 ч. в зала „Сливен“ и в него ще участват като солисти младите звезди пианистът Георги Василев и цигуларката Валерия Кравцова под диригентството на Симон Павлов. В програмата ще прозвучат още произведения на Моцарт и Крайслер.

„За съжаление не се грижим за тази музика достатъчно добре, нотите ни са в ужасно състояние, никой не се е постарал да разпространи запис на много от произведенията. Нашата задача е мисионерска – да опазваме тази изключително интелигентна музика. За мен това е първи досег със Стефан Икономов и аз съм възхитен“, заяви диригентът Симон Павлов. Той сподели, че музиката на Икономов, въпреки че е писана по времето на социализма, в никакъв случай не следва тогавашната повеля на партията за използване на фолклора в лошия смисъл на думата. Този тип елементарно творчество в никакъв случай не присъства в неговите творби, той си следва собствен път нито в едната крайност, нито в тази на свръхавангарда. Има собствен език – изключително фин и деликатен.

Любопитен момент от кухнята на концерта е, че музикантите ще свирят по ръкописни ноти, предоставени от архива на Съюза на българските композитори, за което Симфоничният оркестър е заплатил такса. На репетицията и концерта ще бъдат направени записи на изпълнението на камерната симфония на Георги Икономов.

Повече подробности за културното събитие вижте във видеофайла.