Начало » Избори » Много смени в Секционните избирателни комисии в Сливен

Много смени в Секционните избирателни комисии в Сливен

IMG 20230331 110059

Има страшно много предложения от партиите и коалициите за промени в състава на Секционните избирателни комисии (СИК), съобщи на пресконференция говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) Сливен Даниела Василева. Според нея в един период от време е имало почти пълна промяна на списъците на комисиите. Промени са правили най-вече основните участници в изборите. Предложения за промени продължават да се обработват от РИК. По указание на Централната избирателна комисия (ЦИК) промени могат да се правят до 7 часа на изборния ден. Ако някой член на комисия не се яви в секцията, комисията ще работи с наличния състав.

108 хиляди и 262-ма са гласоподавателите в област Сливен. Най-възрастният гласоподавател е на 103 години, а в област Сливен столетниците са само трима. Пълнолетие към изборния ден ще навършат трима.

Тече регистрацията на застъпниците и представителите, срокът за която е 1 април.

Общия брой на избирателните секции в област Сливен е 307. Допълнително бяха образувани секции в Сливенския затвор, където гласуват от следствения арест, в Дома за стари хора и в три болници – МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, МБАЛ „Хаджи Димитър и Военна болница. Образувани са и 11 Подвижни избирателни секции, от тях 6 в община Нова Загора, за община Сливен – 1, за общините Котел и Твърдица – по 2. В 247 избирателни секции ще се гласува с машини и с бюлетини. В останалите 60 – само с бюлетини.

Жалбите към момента са само три и касаят поставяне на плакати на нерегламентирани места и за намаляване обема на полето с надпис „Купуването и продаването на гласове са престъпления“ под 10 % от общия обем на агитационните материали.

В 21 Сливенски избирателен район са открити 16 секции за хора с трайни увреждания по две секции в общините Котел, Нова Загора и Твърдица и за град Сливен общо 10. Две от тях са на първия етаж – тези в НУ „В. Левски“ и ОУ „Д. Петров“. Останалите училища са ОУ „Хр. Ботев“, СУ „Х. М. Пашов“, ОУ Д-р Ив. Селимински“, ОУ „П. Хитов“, СУ „Й. Йовков“, ОУ „Ел. Багряна“, ОУ „К. Константинов“, ОУ „Юрий Гагарин“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Черноризец Храбър“.

Регистрираните кандидат депутати са общо 152, от които в народното събрание ще влязат 6. Средната възраст на кандидатите е 47 години. Най-младият – Манол Димитров от Български национален съюз – НД е на 23 години, а най-възрастният – Захари Тасков от същата партия е на 80 години.