Начало » Новини » Бизнес » МУЗИКАУТОР подпука и военните оркестри и клубове

МУЗИКАУТОР подпука и военните оркестри и клубове

MA wallpaper

След като „забранихабезплатното Дунавско хоро по Нова година от фирма МУЗИКАУТОР подпукаха и военните оркестри и клубове в страната. От фирмата се похвалиха с писмо, получено от министъра на отбраната Димитър Стоянов.

В него се посочва, че военните структури в страната, които организират събития с музика, трябва да изпълнят изискванията на Закона за авторското право и сродните му права. Това означава, че за изпълнението на музиката трябва да получат индивидуално разрешение от всеки автор поотделно или от регистрирана организация за управление на права, както и да заплатят авторски възнаграждения, предупреждават платените защитници на авторски права.

„Въпреки че част от военните структури в страната не са на пряко подчинение на министъра на отбраната, те следва да уредят авторските права за използваната музика в рамките на своите мероприятия. Това става ясно от писмо на министъра на отбраната Димитър Стоянов, получено в началото на тази седмица, в отговор на запитване от Музикаутор за сключване на договори с организаторите на тези събития, в голяма част от които участват военните духови оркестри.

В писмото се посочва, че всички те са част от самостоятелни структури, но трябва да изпълнят изискванията на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Това означава, че трябва да получат индивидуално разрешение от всеки автор поотделно или от регистрирана организация за управление на права. Изискването на закона важи и за местата, в които се провеждат мероприятия с музика, тъй като те носят солидарна отговорност с организаторите им.

Според закона всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на творческа дейност и за което правата не са погасени, е обект на защита. Ето защо за всяко използване трябва да бъде поискано предварително разрешение и да бъдат заплатени авторски възнаграждения. От своя страна дейността на Музикаутор е да издава тези разрешения, да събира възнагражденията и да ги разпределя към правоносителите – композитори, автори на текст и музикалните издатели.

„За нашата организация на автори и композитори писмото от министъра на отбраната е важна индикация за задълженията по спазването на ЗАПСП. Но Музикаутор приема уреждането на авторските права за музиката не само като законово изискване. То е съществено за чувството за справедливост и признание към авторите, чиито произведения са неизменна част от нашия живот“, коментира изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров.

Ето защо организацията изпрати нарочни писма до Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националната гвардейска част и Националния военен университет „Васил Левски“. В кореспонденцията бе цитирано писмото на министъра на отбраната, в което изрично се посочват задълженията по ЗАПСП.

Музикаутор очаква авторските права за музиката да бъдат уредени не само от военните структури, но и от всички публични администрации, в т.ч. и от общините, за организираните от тях събития. Само по този начин властта може да покаже, че спазва и ще спазва върховенството на закона и съблюдава за неговото прилагане“.