Начало » Новини » МУЗИКАУТОР този път се прицели в Община Пловдив

МУЗИКАУТОР този път се прицели в Община Пловдив

Plovdiv

Община Пловдив отново нарушава Закона за авторското право, този път за концерта за откриването на стадион „Христо Ботев“, пишат от фирмата, която се издържа от продажба на авторски права.

Поредно музикално събитие, организирано от Община Пловдив, е планирано да се проведе, без да бъдат уредени авторските права, каквито са изискванията на Закона за авторското право и сродните му права.

На пресконференция с участието на г-н Здравко Димитровкмет на Община Пловдив, бе анонсирано празничното откриване на стадион „Христо Ботев. Спортното съоръжение е собственост на Община Пловдив, а за ремонта му са разходвани над 45 милиона лева публични средства. Програмата за неговото откриване включва и концерт зад Южната трибуна.

В нарушение на закона Община Пловдив няма разрешение за публичното използване на музиката в това събитие, което следва да бъде издадено от МУЗИКАУТОР в качеството му на организация за колективно управление на права.

Неизпълнението на законовите изисквания вече е практика за общинската администрация и се отнася за огромен брой събития, организирани от нея. Сдружението на автори, композитори и музикални издатели многократно е изпращало уведомителни писма до общината и до „Фондация Пловдив 2019“ за законовата необходимост авторските права за публичното използване на музиката да бъдат предварително и писмено уредени с правоносителите, но до момента среща единствено незаинтересованост и неглижиране на въпроса.

„Изправени сме пред абсурдната ситуация орган на изпълнителната власт, който отговаря за провеждането и спазването на държавната политика на местно ниво и отгоре на това има вменени контролни функции по спазването на Закона за авторското право и сродните му права, да е нарушител на същия закон“, подчерта изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров.

Той посочи още, че МУЗИКАУТОР ще продължи да отстоява правата на авторите на интелектуален труд, а тяхното гарантиране е основа за формирането на ценностната система на бъдещите поколения и необходима стъпка в отключването на потенциала на културната сфера.