Начало » Избори » Най-ниската избирателна активност е в област Сливен

Най-ниската избирателна активност е в област Сливен

IMG 20230331 110059

Избирателната активност в област Сливен към 16 часа е 21,99 процента. Това съобщи за БТА говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) в Сливен Даниела Василева. Активността е малко по-висока от тази към същия час на предходните избори, когато в областта бяха гласували 19,93 процента от избирателите. Най-висока е активността в община Сливен – 22,37 на сто, в Нова Загора са дали своя вот 22,11 на сто от имащите право на глас, в община Котел – 20,46 на сто и в Твърдица – 20,64 процента.

27,27% е избирателната активност към 16 ч. в страната, обявиха от ЦИК, съоибщи „Нова“. Активността е най-ниска е в Сливен – 21.99%, а най-висока в 23 МИР в София – 34.59%.

„Проблемите с машините продължават. ЦИК е уведомена, че над 80 устройства са спрели работа”, посочи говорителят на Комисията Росица Матева.

Част от спрените машини са отпечатвали бяла бюлетина или с частично съдържание, от което не може да се установи как е гласувано.

Гласуването извън страната е приключило в 11 секционни избирателни комисии. Протоколите от тях са предадени и обработени в ЦИК.

В Районната избирателна комисия Сливен до момента са постъпили над 30 жалби и сигнали за нарушения в гласуването, част от тях са свързани с неизправност на машините за гласуване. Изборният ден в област Сливен започна с неявяване на голям брой членове на секционни избирателни комисии, част от които бяха заменени, останаха и секции с непълен брой членове. Близо петнайсет жалби са подадени за паравани, които не отговарят на изискванията.