Начало » Новини » Общество » Национална ученическа конференция „Васил Левски – вулкан от човечност“

Национална ученическа конференция „Васил Левски – вулкан от човечност“

Stefan Dondev

Общо 50 клипа и филми на ученици от 25 училища ще бъдат показани на Националната ученическа конференция „Васил Левски-вулкан от човечност“, която ще се състои на 4,5 и 6 февруари в Котел. Това съобщи днес в Пресклуба на БТА в Сливен Стефан Дондев, директор на Средно училище „Г.С.Раковски“ – Котел, които са организатори на форума с подкрепата на Регионалното управление по образованието (РУО) – Сливен.

Конференцията е по повод 150 години от гибелта на Апостола.

Учениците са от гимназиален етап (V – XII клас) и ще покажат свои разработки на филм или клип, подготвени под ръководство на учител или друг научен консултант. Проектите, които ще бъдат представени, са 26 клипа и 24 филма, всеки от тях – в рамките на 8 минути.

„Предпочетохме проектите да бъдат под формата на видеосъдържание, защото смятаме, че за младите хора това е едно по-голямо предизвикателство, интересен и нестандартен начин да представят знанията си за Левски“, каза Стефан Дондев. Според него чрез изработване на филм или клип, ще бъдат заинтригувани много повече младежи – и като автори, и като аудитория.

Близо 120 ще бъдат участниците – ученици и учители, като в конференцията ще се включат онлайн и ученици от Болградската гимназия, също с патрон Георги Сава Раковски, в Украйна.

Научен консултант на форума е проф. д-р Пламен Митев, който е и в журито, оценяващо проектите, заедно с Христина Маркова, Силвия Калпакова и Кристияна Станкова, всички от Общобългарския комитет “Васил Левски”.

От училището-домакин ще се включат с два клипа и два филма. Посетителите ще видят изложба от ученически рисунки с портрета на Апостола, а кетърингът по време на конференцията ще бъде приготвен от ученици от специалност „Готварство“ от Средно училище „Г.С.Раковски“ – Котел.

Форумът ще бъде открит на 4 февруари от 14:30 часа в залата на читалище „Съгласие-Напредък“, а първият панел с представяне на проектите ще започне от 16 часа в конферентната зала на училището.

Целта му е да насочи вниманието на учениците към Апостола на свободата като пример за подражание, да ги стимулира да осмислят приноса му като учител и идеолог на бъдещите революционери, политици и общество за спазване на моралните норми, да се ангажират учениците в издирване на документи, факти и доказателства, представящи неговата човечност, посочват организаторите.

Всички участници ще получат сертификати за участието си, а най-добре представилите се ученици ще получат грамоти и награди.

Филмите и клиповете ще бъдат публикувани в интернет, като линкът към тях ще бъде достъпен на официалната страница на учебното заведение.