Начало » Регионални » Нерегламентирани сметища и бази за преработка на отпадъци са дискутирани от Областна администрация с РИОСВ

Нерегламентирани сметища и бази за преработка на отпадъци са дискутирани от Областна администрация с РИОСВ

Min4o Antonii2 scaled

Областният управител на Сливен Минчо Афузов се е срещнал днес с представители на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) по повод на множеството нерегламентирани сметища на територията на област Сливен, съобщи Афузов на пресконференция.

Това е част от цикъла срещи, които РИОСВ Стара Загора провежда с общините и областните администрации, на които се разяснява законодателството, дискутират се проблеми и възможни решения.

„Оказа се, че има доста проблеми в законодателството, което не взема предвид особеностите на малките населени места. Не може боклуците от село Пъдарево да се извозват до Омуртаг, при положение, че до Ямбол са 30 км, а до Омуртаг са 90. Не може да искаме от малките общини с населени места, отдалечени на 30-40 км да се справят финансово и ефективно с отпадъците си“, коментира Минчо Афузов.

На срещата са дискутирани проблемите, освен за нерегламентираните сметища и за нерегламентираните бази за преработка на отпадъци, които имат изключително вредно влияние върху околната среда. Те по никакъв начин не са контролирани от РИОСВ поради невъзможност, а от общините поради нежелание, коментира още областният управител. Сигналите за такива обекти идват постоянно и администрацията ги препраща към полицията, ДАНС, прокуратурата, РИОСВ. Често се взима отношение по буквата на закона без проверка на място.

От областна администрация се въздържаха засега да посочат места и конкретни обекти – нарушители, за да бъдат първо предприети конкретни действия и оперативни срещи с институции.