Начало » Новини » Общество » Нова версия за датата на Освобождението на Сливен

Нова версия за датата на Освобождението на Сливен

ruski sbornik

Кога все пак е освободен Сливен? Появи се нова версия за датата на Освобождението на Сливен от турско робство. След като „Звънар“ припомни, че в датата на честването на от много години се допуска грешка при добавянето на 13, вместо 12 дни към 4 януари за Григорианския календар, в социалната мрежа под публикацията ни от 16 януари Освобождението на Сливен е днес, а не на 17 януари – Звънар (zvanar.com)

се появи коментар на бившия директор на Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ Жельо Радев. Радев цитира дневник на военните действия в руски сайт: https://runivers.ru/lib/book8944/479852/ , според който посрещането на руските войски в Сливен е на 08.01.1878 г. по стар стил или на 20.01.1878 г. по нов стил. Линкът води до сборник материали от Руско-турската война от 1877 – 1878 на Балканския полуостров.

ruski sbornik2

Тази 12 – та Руско – турска война се води с това официално наименование в Русия, което е видно и от надписите на паметните плочи на загиналите в руската църква в гр. Шипка.

Според споделените от Жельо Радев документи от сборник, издаден в Петербург през 1911 г., и според донесение до командването, войските на Руската императорска армия са посрещнати от градската депутация на град Сливно на 8 януари по стар стил, а не на 4 – ти, както е записано в множество български статии, публикации и редица документи.

ruski sbornik3

ruski sbornik4

Откъде се получава това поредно разминаване в датите на Освобождението на Сливен би трябвало да бъде предмет на сериозен научен анализ и тълкувание.

От друга страна след публикацията на „Звънар“ в мрежата имаше коментари, а защо Освобождението не се чества с идването на Панайот Хитов, който оказва сериозна логистична подкрепа на императорската армия по време на „Руско-турската война от 1877 – 1878 на Балканския полуостров“.