Начало » Новини » Общество » Нови заплахи в училища, в Нова Загора и по телефона с детски глас

Нови заплахи в училища, в Нова Загора и по телефона с детски глас

b8baba23f600f9f00637104a646b592f

Нови заплашителни имейли са получени днес в училища в Сливен, а Хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов“ днес е разпуснала учениците. Няма как да съобщим къде другаде днес учениците са си отишли в къщи, поради липса на нормална комуникация на журналистите с началника на Регионалното управление на образованието (РУО) Кристиана Добрева – Станкова. За пръв път е регистрирана и заплаха по телефона с детски глас в едно от училищата в Нова Загора, отбеляза областният управител Минчо Афузов.

„Има няколко заплахи, които пак са дошли по имейла, както предишните, каза още областният управител Минчо Афузов. Процедурата е следната: след като проверят полицаите дали има взривно устройство, директорът на училището може да остави учениците да продължат да учат. Това е въпрос на лична преценка на директора на училището. След първата заплаха се взе решение от Областна дирекция на МВР всички деца да бъдат изведени и да не се връщат обратно с идеята да се проверят добре всички училища и на следващия ден да се даде възможност на директорите да изберат. Особеното днес е, че в едно от училищата в Нова Загора има директно заплаха по телефона, но е бил детски глас. Този начин обаче се хваща много лесно от полицаите. Като цяло няма някаква тежка истерия. Министърът е свикал работна група, която трябва да излезе с осъвременен правилник за това как се действа в такива ситуации, защото този, по който работят е от 2001 година.

Директорът на Хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов“ Дияна Костадинова потвърди, че днес учениците са били освободени заради заплашителен имейл, получен около 10 часа днес. „Минаха на проверка от полицията, имаме констативен протокол, че сигналът е фалшив и утре обучението ще бъде редовно“, посочи тя.

Заради злоумишлени имейли за взривни устройства, 28 март бе неучебен за учениците от община Сливен, а на 29 март те имаха намалени часове, заради изискването на нормативната уредба да изтекат 24 часа от заплахите.

За нивото на началника на дадена институция може да се съди от поведението му в кризисна ситуация. В случая с РУО Сливен то не е нормално спрямо съвременните изисквания за обществени отношения. Ако госпожа Добрева – Станкова е решила да се крие от журналистите, а и от другите институции, то това си е неин проблем. Апропо този пост в Сливен в последните години е много проветрив.