Начало » Новини » Общество » Обръщение на областния управител по повод 80-та годишнина от спасяването на българските евреи

Обръщение на областния управител по повод 80-та годишнина от спасяването на българските евреи

AFUZOV 5

Уважаеми дами и господа, скъпи съграждани,

Преди 80 години българският народ, ведно с държавниците и българското духовенство, извършва прецедент в историята: оказва категорична съпротива срещу депортирането на българските евреи в лагерите на смъртта. Тази смела, общонационална стъпка отрежда на България историческото място на една от малкото държави, противопоставили се мощно и единно срещу вълните на фашизма, заливащи по това време Европа и света. Днес всички ние трябва да сме изключително горди с този факт! С това, че сме дръзнали и успели да се опълчим срещу нацизма и абсурдното, античовешко изтребление на цял един етнос. Историческият прецедент отпреди 80 години е примерът, който ни подсказва как, обединявайки се зад една хуманна кауза, винаги, и днес, можем да защитим устоите не само на държавността и нацията си, но и достиженията на европейския хуманизъм и цивилизация.

Поклон пред всички български държавници, политически водачи, духовници и интелектуалци, пред всички безименни дейци на невидимото българско духовно опълчение, поели риска и човешкия си дълг да спасят стотици еврейски мъже, жени и деца от гибел в концентрационните лагери!

Вечна памет и смирен поклон!

Минчо Афузов,

областен управител на област Сливен