днес
Начало » Новини » Общество » Общината поиска консултация от специалисти за Стария бряст

Общината поиска консултация от специалисти за Стария бряст

Staria bryast scaled

Общината е изпратила писмо до Лесотехническия университет с молба за помощ и изпращане на специалисти по дендрология, по физиология на дърветата и очакваме реакция от тях, съобщи пред журналисти кметът на община Сливен Стефан Радев.

Общественият съвет за Стария бряст в Сливен реши на заседанието си на 13 февруари да се потърси експертно мнение от Лесотехническия университет за виталитета, т.е. жизнеността на издънките от кореновата система на дървото.

През 2021 година Общината инициира анкета за съдбата на символа на Сливен и участниците в нея решиха Старият бряст да се превърне в произведение на изкуството. Тогава бе сформиран и Общественият съвет, съставен от художници, архитекти, проектанти и др., за да проведе конкурс за идейни проекти. Община Сливен обяви и конкурс за оформление на пространството край Стария бряст, като задължително условие бе съхраняването на част от кореновите издънки и от изсъхналия ствол на дървото.

През 2018 година от фирмата, която се грижеше за дървото от 2014 година, обявиха, че дървото е поразено от трахеомикоза, като Брястът е бил заразен с така наречената „холандска болест“ – смъртоносна инфекция, въпреки поставената му поливалентна ваксина.

Старият бряст е исторически знак на Сливен, намерил място в герба на града, за поколения наред той е място за срещи и комуникация между гражданите. В исторически аспект, Старият бряст е единственото дърво, останало от вековната гора „Magna Silva Bulgarica“.