Начало » Регионални » Общината сезира прокуратурата за фирма, създаваща проблеми на гробището в „Речица“

Общината сезира прокуратурата за фирма, създаваща проблеми на гробището в „Речица“

IMG 3a62c8fdfa2e6508a542c9f1ada220ab V

Работници на общинското предприятие „Озеленяване и гробищни паркове“ – Сливен бяха възпрепятствани да изпълнят възложените им дейности в гробищния парк в квартал „Речица“ от представители на частната фирма „Люпиже България“ ЕООД, съобщиха от предприятието. На 13 март работниците са били изпратени да монтират входна врата от южната страна на гробището. Но от частната фирма, която е собственик на съседния имот, са осуетили намеренията им, не са им дали възможност да изпълнят възложените им задачи, изразили са несъгласие да се влиза в гробищния парк. Инцидентът е бил прекратен от изпратените на място 12 служители на МВР.

За случая кметът на Община Сливен Стефан Радев ще сезира Окръжната прокуратура – Сливен.

Неприятният случай е пореден от 1 март насам, след като на пресечката към гробищния парк и имота на частната фирма бе поставен пътен знака за забрана на паркирането, съгласно решение на Общинската комисия по безопасност на движението. Решението бе взето, за да се осигури достъп на гражданите при погребения, както и на работниците от общинското предприятие. Но от началото на месеца пътният знак бе на три пъти вандалски изкъртван, а след това – незабавно възстановяван за сметка на общината.

Само преди месец частната фирма изгуби образувано по нейна жалба съдебно дело срещу Община Сливен. „Люпиже България“ ЕООД оспори пред Административния съд – Сливен разширението на гробищния парк в кв. „Речица“, извършено с промени в Подробния устройствен план през 2012-2013 година. Съществуващото гробище и разширението му граничат с имота на фирмата.

Сливенските магистрати се произнесоха, че промените в ПУП и отреждането на неусвоения терен са осъществени при спазване на нормативната уредба и не уважиха претенциите на фирмата. Тяхното решение бе потвърдено от Върховния административен съд, който е втора и последна инстанция по случая. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

В 5-хилядния квартал друго гробище няма. Разширението преди десетина години се е наложило заради запълването му. Друг подходящ терен за нов гробищен терен в „Речица“ няма. „Многократно сме разговаряли със служителите от общинското предприятие и те направиха редица опити да се прекрати напрежението. За съжаление, въпреки това се стигна до подобни инциденти, непровокирани от действия на наши служители и работници. Искам да уверя жителите на „Речица“, че ще направим всичко необходимо, за да може да изпращат достойно близките си в последния им път.“, коментира кметът Радев.