Начало » Регионални » Общинският съвет прие да отпусне 1 милион за обследване на сгради по санирането

Общинският съвет прие да отпусне 1 милион за обследване на сгради по санирането

IMG 20230126 094903

Общинският съвет в Сливен прие предложението на кмета Стефан Радев за отпускане на 1 милион лева финасова помощ за енергийно обследване на сгради. На редовното си заседание днес съветниците решиха и да бъде удължен срокът за кандидатстване за общинската помощ – от 27 януари до 3 февруари. До момента от сдруженията на етажната собственост са подадени 58 заявления, като само за два часа в понеделник постъпилите заявления бяха 54. Крайният срок за подаване на заявления за общинската помощ е утре до края на работния ден в Центъра за информационно обслужване на източния вход на общината.

Предложението бе направено след големия интерес от страна на сдружения на етажна собственост, които още в неделя (22 януари) се наредиха пред сградата на общинската администрация, за да пазят ред за кандидатстване в първия работен ден на тази седмица.

„Сдруженията ще могат да си подготвят документите и така ще получат по-голям шанс за финансиране по Програмата за саниране“, коментира пред журналисти решението заместник-кметът по строителството Камен Костов. Той допълни, че от общинската администрация помагат при регистрацията на сдруженията, при подготовката на документацията, осъществяват и контакт с фирми за обследване на енергийната ефективност.

„Много е важно да се подават коректни документи“, категоричен бе той.

През ноември, м.г. Общинският съвет реши, че Общината ще поеме 50 процента от разходите за паспорти на блоковете – кандидати за саниране, като предвидената сума бе 300 000 лева от резерва на Община Сливен. С днешното решение ва Общинския съвет сумата нарасна на 1 милион.