днес
Начало » Регионални » Общински съветник стана Пчелар номер 1

Общински съветник стана Пчелар номер 1

DSC01611

Производители на мед от община „Тунджа“ празнуваха за втора година Деня на пчеларя в с. Генерал Инзово. Общинският съветник Галин Пантелеев, който е и с най-много пчелни семейства в община „Тунджа“ – 500, посрещна гости на един от пчелините си в селото, за да захрани пчелите и да почете техния закрилник Св. Харалампий, който пръв е открил лечебните свойства на меда.

„Да е честит празникът ви! Да се множат кошерите ви! Да дават повече мед пчелите ви! Да са високи цените на меда!“, нарече кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, отчупвайки от ритуалната пита с мед. Той пожела на пчеларите да е успешен трудът, който полагат, защото той ще съхрани природата и плодородието и ще произведе този ценен и полезен за здравето продукт.

Областният директор на земеделието в Ямбол Вилян Вълков съобщи, че пчелните семейства в Ямболска област са към 43 000, повече от половината – към 23 000, са на територията на община „Тунджа“, а регистрираните пчелари в общината са 163.

Празникът продължи в читалището, където председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова връчи грамоти на пчеларите. Със званието „Пчелар номер 1“ беше удостоен Галин Пантелеев, който е с най-висок добив през 2022 г. и с най-много пчелни семейства. За най-млад пчелар беше обявен кметът на с. Генерал Инзово Мартин Енев. Грамота за най-атрактивни пчелни продукти беше присъдена на Здравко Аврамов, за най-опитен пчелар грамота получи Богдан Милчев от с. Крумово. Със званието активен пчелар на общността бяха удостоени Георги Георгиев, който е и председател на общинското дружество на пчеларите с пчелин в с. Коневец, и Янко Янков – с пчелин в с. Сламино.

Председателят на читалищното настоятелство Янка Лилова припомни, че на 10 февруари се празнува и „Чумен ден“ и се раздава хляб с мед за здраве, а домакините бяха подготвили томбола с награди за пчелари и за гости.

Денят на пчеларя в община „Тунджа“ се превръща в хубава традиция, за да покаже колко важен за общината е и този отрасъл, подчерта кметът Георги Георгиев и допълни, че както и досега общината ще подкрепя в рамките на правомощията си пчеларите и ще подпомага развитието на пчеларството.