Начало » Новини » Одържавяват църковните и вакъфските имоти

Одържавяват църковните и вакъфските имоти

collage (4)

Спешна промяна в конституцията и напълно нов Закон за вероизповеданията готвят Христо Иванов и Делян Пеевски, съобщават три зависими парламентарни източника.

В готвените промени се предвижда всички църковни и вакъфски имоти да бъдат одържавени. Църквите, джамиите, манастирите, земите и пр. стават изключителна държавна собственост. Светият синод и Главното мюфтийство стават държавни агенции. Създава се Министерство на вероизповеданията, което след изборите най-вероятно ще бъде оглавено от Кирил Петков, като единствен литмус на абсолютната, куролативна, чиста и морална истина.

Свещениците, имамите, пасторите и др. ще получават заплати от бюджета, които ще бъдат приравнени с учителските. По определен от министерството ценоразпис ще се продават свещите и ще се извършват всички обреди като всеки храм задължително трябва да има касов апарат, директно свързан с НАП. Законът ще задължи миряните на пазят касовите бележки, които ще бъдат разигравани на томбола за поклоннически екскурзии до Йерусалим, Ватикана, Мека и др.

Патриархът, Главния мюфтия, другите глави на вероизповедания, митрополитите, районните мюфтии и т. н. ще се избират демократично с пряк мажоритарен избор в девет кръга като списъкът с достоизбираемите ще се спуска от министерството. Право на глас ще имат всички кръстени или приети в лоното на съответното вероизповедание (деноминация) като първоначално ще представят кръщелно свидетелство или друг документ, а след изборите ще започне издаването на пластики с биометрични данни по подобие на личните карти. Ще се създадат диоцезни избирателни комисии, в които по право ще влизат всички, които практикуват лечебен глад, търсачите на тайнства в чужди диоцези и тези, които рисуват със спрей графити на религиозни символи върху стените на паметници на културата. За особено електорално предимство ще бъде считано гонението на етнически руснаци с нож и окачването на украински знамена в храмовете.

На 1 март иконостасите на православните храмове задължително ще бъдат декорирани с мартеници, а в литийните шествия задължително ще бъдат включвани кукери.

Новите законодаделни промени ще решат всякакви спорове за имоти, избори на духовни водачи и прочее негативни явления в съвременното ни общество, коментира принцепсът на днешната юридическа мисъл Христо Иванов. В аванс той издаде, че с благословията на Бойко Борисов готвят и промени в Закона за спорта за поредното качествено издигане на българския футбол.

Честит 1 април!

Доброслав Иванов