Начало » Избрано » ОИК няма да обжалва решението на съда за раместване в състава на Общински съвет Сливен

ОИК няма да обжалва решението на съда за раместване в състава на Общински съвет Сливен

IMG 20231029 142040

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Сливен няма да обжалва отмяна на нейно решение от Административния съд за избор на общински съветници в част „Преференции“. Това съобщи за БТА Християна Денчева от ОИК.

На 7 ноември съдът разпореди повторно преброяване на бюлетини в община Сливен в част „Преференции“ по две жалби от кандидати за общински съветници от коалиция „БСП за България“ и от политическа партия „Пряка демокрация“. Така, след отмяна на решението на ОИК, ще има разместване в състава на Общински съвет – Сливен и двамата жалбоподатели, получили повече преференции, ще изместят вече заклели се общински съветници.

От ОИК обаче ще обжалват решението на съда в частта, в която се оповестява, че се осъжда ОИК-Сливен да заплати на всеки един от жалбоподателите сумата от 1750 лв., представляващи разноски за адвокатска защита и съдебна експертиза. „ОИК не е бюджетна организация и не разполагаме с бюджет, за да бъде изпълнено това решение“, обясни мотивите Денчева.

Административният съд в Сливен се произнесе и по друго решение на ОИК, свързано с избора на кмет на село Горно Александрово. Съдът потвърждава решението на ОИК, с което е обявен за избран за кмет на първи тур кандидатът, издигнат от политическа партия ГЕРБ.

На 4 ноември бе задържан 39-годишен мъж, председател на секционна комисия в селото и брат на кмета след преглед на видеозапис, показващ неправомерни действия при приключване на изборния ден на 29 октомври. Той бе обвинен, че е преправил резултата на изборите, но на 7 ноември съдът го освободи с мярка „подписка“.