Начало » Новини » Отец Иван ще поиска причастие от отец Йоан в неделя

Отец Иван ще поиска причастие от отец Йоан в неделя

IMG 20240328 100656

Отец Иван Янков поиска право на отговор след като „Звънар” на 27 март публикува мнение на отец Йоан Петров под заглавие „Отец Йоан: Свещеникът се причастява задължително в олтара”.

„Исках да отговоря на всички, които написаха всякакви глупости във форумите и на отец Йоан да не отговарям поотделно, реших да го направя чрез вас. Всичко, което направих беще провокация към съвременното ни общество, не само към митрополити, не само към свещеници, не само към миряни, но и към властта и към журналистите, въобще към цялото ни общество. Когато се наредих отвън, за да взема причастие, това беше компромисът, който свещеници, заедно с Дядо Йоан, изискаха от мене, за да продължи разговора нататък. И те си въобразиха, че ще вляза в олтара, ще служа. Даже щяха да идват в Сливен свещеници от Бургас, Дядо Йоан и да ми дадат най-големия потир, за да прекъснат стачката ми. Тяхната идея беше това. Аз когато обмислих нещата, пожелах да го взема отвън, за да не прекратя гладната стачка и да взема само частица от причастието, заедно к кръвта Господна. Поисках го отвън, защото имахме кавга помежду си. Имаме разбирателство с една част от събратята си. Ние нямаме извървяната прегръдка на „Простено – Прости!”. И като такъв аз се чувствах недостоен да го взема (б. р. причастието) вътре в олтара. Затова го поисках отвън като мирянин, като акт на милост от Църквата към мен. Независимо дали е висшестоящ духовникът или низшестоящ, аз го поисках като обикновен човек, който очаква милост. Протяга ръце за прегръдка и очаква милост. Не я получих.

  • Дядо Йоан беше безкомпромисен. Това което каза, прозвуча на висок глас в църквата.
  • Отец Йоан ме провокира да отида и в неговата църква в неделя, за да видя той как ще реагира като брат.
  • Ще отидете ли?
  • Да, ще отида. Пред една медия заявих, че ако беше ме прегърнал отец Евгений и да каже: „Брате, вътре трябва да влезеш, моля те”, щях да вляза
  • А защо според вас не се състоя това съслужение, за което говореше по-рано митрополит Йоан?
  • Според мен всичко, което те правят, е някакъв ход. А от моя страна е провокация към обществото ни. Изводът ми е, че няма нито милост, нито любов, нито вяра и надежда в обществото ни.