Начало » От мрежата » Отец Силвестър за избора на Сливенски митрополит: Всеки друг, но не и епископ Йеротей

Отец Силвестър за избора на Сливенски митрополит: Всеки друг, но не и епископ Йеротей

13502809 1318649458163051 3317003255323883016 o

Бях ви казал, че ще направя анализ на кандидатите за Сливенски митрополит. В сайта на Светия синод излязоха техните биографии, така че няма да ви затормозявам с тях. Има принципни неща, които е добре да се кажат, отбелязва отец Силвестър Янакиев в профила си в социалната мрежа.

Кандидатът за Сливенски митрополит трябва да притежава редица качества.

Разбира се, на първо място са духовните качества, защото Църквата е Църква на Христос и Епархията е мястото, което съхранява Неговата Истина, Предание и Чистота.

В Чл.95 от Устава на БПЦ е казано, че Митрополитът трябва да бъде делом и словом учител и наставник на клира и народа в епархията;

да брани, отстоява, поддържа и разпространява православната вяра между паството си;

да бди, редовно и правилно да се проповядва от клира и да се вземат мерки за духовното просвещение на християните;

да поучава и наставлява писмено и устно клира и християните в благочестие и нравствена чистота…..

Ако обърнете внимание на биографиите на достоизбираемите епископи, почти всички са били дългогодишни управители (игумени) на манастири. Естествено, по начина, по който са управлявали манастирите си, може да се направи и заключение как биха управлявали Сливенска епархия, която има нужда от Ръководител, притежаващ изключителен набор от управленски качества. Епархията е една от най-големите и тепърва е необходимо да се продължи работата по възстановяването на (обърнете внимание!!!) над 150 хил. декара църковна земя и гори, които все още не са възстановени. Някои от сроковете са изтекли и са загубени, но други има възможност, при подходящи активни действия от страна на Митрополита и администрацията му, да бъдат възстановени.

Както казах и преди, всички епископи са достойни и действащи. Много е опасно за един мирянин да си позволява да съди клирик и да определя неговото достойнство. Докато клирикът не е низвергнат от Църквата той трябва да бъде уважаван като преподавател на Божията Благодат.

За жалост, близките на бившия секретар на Сливенска епархия, Вълкан Вълканов (е, човек не избира името си!) са започнали масова кампания, промотиращи един от епископите, като за целта използват всякакви средства, сред които лъжа и заплахи. Това го казвам напълно отговорно, защото повечето от вас знаят, че аз не лъжа и, не само че не лъжа, но и мразя лъжата. Изобличавал съм многократно, включително всякакви сектанти, и никога не съм бил съден за клевета или нещо подобно. Това е показателно.

Църковните избиратели, които ще избират тази неделя двама от епископите се делят на два вида: клирици и миряни. Клириците са свещеници и монаси, които имат определени длъжности към определени храмове или църковни ведомства. Мнозина от тях се притесняват, че ако дойде нов (различен от Йеротей) епископ, той ще ги премести на по-зле платено място.

Миряните са обикновени християни, които не могат да бъдат афектирани по какъвто и да било начин от който и да е епископ. Затова те могат по-спокойно да изберат по съвест. Те трябва да са спокойни, че за този свой избор ще трява да отговарят само пред Всемогъщия Бог. Тук, на земята, за тях лично, няма да има особени последици…

За свещениците е различно, защото, за жалост, битието определя съзнанието. И, хората на Вълкан Вълканов ги заплашват, че ако не гласуват за Йеротей и, ако не бъде избран Йеротей, плановете на конкуренцията са аз да стана Архиерейски наместник на Бургас и ще им разтуря спокойствието. :)))))))))

Ще направя една пауза и ще припомня на всички кой всъщност съм аз. Аз до 2021 година бях изповедник на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий. Единствен изповедник. След 2021 (когато аз се отказах), до смъртта му, изповедник му беше отец Евгений Янакиев – председател на катедралния храм в Сливен. До 2020 година бях и духовен надорник на Сливенска епархия. Почти нищо не съм правил без благословение на Дядо Йоаникий.

Това отклонение го правя, за да ви обърна внимание на близостта ми с Дядото. И на неговото доверие към мен, защото той избра аз да съм му изповедник. Да не мислите, че лесно се противоречеше на този старец?

Така, да продължим!

Заплахите, които отправят към свещениците, че ще бъда поставен на висок административен пост (а някои от тях бая ги е страх това да не стане истина) са лъжа!!!

Братя и сестри, напълно отговорно ви казвам, че моите бъдещи планове ИЗКЛЮЧВАТ принадлежността ми към Сливенска епархия като неин клирик. И това мое решение е от 2016 година. Веднага след избирането на нов Сливенски митрополит ще го приведа в изпълнение. Просто Дядо Йоаникий не ми позволяваше да си тръгна. Затова твърденията на кликата, рекламираща еп. Йеротей, са гнусна лъжа!

А какво аз мога да кажа за еп. Йеротей, с когото над 15 години бяхме близки приятели?

Ще се огранича само с две неща:

  1. През лятото на 2020 година ме намрази и започна да пише глупости по мой адрес: че разкривам изповеди; че привидно се правя на благочестив, но съм мутра и престъпник.
  2. Същото лято саботира проект за построяването на 240 стаи в Поморийския манастир, където е игумен, само защото аз бях ръководител на проекта. Стаите в Поморийския манастир към момента са по-малко от 20. Цялото ново крило на манастира щеше да остане собственост на манастира. Над 6000 РЗП. Иначе казано, заради отрицателна емоция към някого, той е способен да пренебрегне интереса на Църквата. Да не говорим, че наруши решение на Епархийския съвет, който беше дал зелена светлина на проекта.

Тези теми не са ми особено приятни. Затова смятам да приключа с причината за омразата му към мен.

В биографията му ще видите, че е игумен на Поморийския манастир от 01.01.2005 г. През 2020 година ми съобщиха, че на същия този манастир са били възстановени около 1800 декара земя край морето. А тази земя липсваше в имотния регистър на манастира. След като съобщих откритието си на Йеротей… му станах враг… Защо ли?

Не съм открил всички документи, но… гр.дело №131/2007 г., с решение №18/17.07.2009 г на Поморийски районен съд, влязло в сила на 16.01.2010 г. – завършил с признавателно решение за възстановяване в полза на Манастира „Свети Георги“ гр. Поморие следните имоти:

15 дка лозе в местността „Месемврия йолу“,

13 дка лозе в местността „При солната кооперация“

10 дка ливада в местността „При солната кооперация“,

16,6 дка нива в местност „Чатал тепе“,

32,5 дка нива в местност „Месемврийски път“,

32,1 дка нива в местността „Каракая йолу“,

37,9 дка нива в местността „Каракаянски път“,

162,4 дка нива в местността „Кабалъка“,

60,5 дка нива в местността „Хаджамарски път“,

63,4 дка нива в местността „Долни лозя“,

81,6 дка нива в местност „Пазар йолу“,

5.2 дка нива в местността „Чукур тарла“,

12.3 дка нива в местност „Керемит къшла“,

24.1 дка нива в местността „Шарлап тарла“ (общо 566,6 дка).

Това са 566,6 декара земя, която липсва в имотния регистър на Поморийския манастир. През това време игумен е бил Йеротей Косаков. Без неговия подпис и съгласие е НЕВЪЗМОЖНО да се направи каквото и да е с горепосочената земя. Това е след забраната, описана в Устава на БПЦ да се продава или разпорежда с църковна земя.

Ако Еп. Йеротей е „опропастил“ 566,6 декара църковна земя, като игумен, какви биха били способностите му като сливенски митрополит? Питам и отговор не искам! А избирателите добре да си направят сметката кого избират!

Моите предпочитания ли? Всеки друг, освен него.