Начало » Завана » Отец Силвестър предлага с епископ Игнатий да направят сглобка и ротация за Сливенски митрополит

Отец Силвестър предлага с епископ Игнатий да направят сглобка и ротация за Сливенски митрополит

1

В отговор на въпрос на „Звънар” и БНР за последното писмо до Светия Синод с искане за включване на Проватския епископ Игнатий в списъка с достоизбираеми за новия епархийски избор на Сливенски митрополит с голяма доза ирония отец Силвестър Янакиев предложи двамата с епископа да направят сглобка и ротация (видео Стоян Радев):

Ето и отговорите на Силвестър пред журналистите в Сливен:

 • Отче, защо се натрупа толкова голямо напрежение около избора на Сливенски митрополит?
 • Проблемите тръгват от по-отдавна. От доста години насам когато се избира митрополит в една епархия, местни структури се опитват да предопределят избора и да поставят буквално на колене Светия Синод и той да избере не от двама достойни един, а да изберат един и още един, който да кажем има някакви недостатъци. Това започва да ирадира много силно и сега в Сливенска епархия се показа в степен, в която на Синода му дойде до гуша и реши да вземе съответните мерки.
 • Какво изявление искате да направите пред медиите?
 • Трябва да внимаваме с това, което ни поднасят хората. Аз мислех да не взимам отношение за отец Иван и неговата гладна стачка, но това, които виждам и начинът по който той презентира нещата, започва да звучи като поведение на протестант, а не на православен свещеник. Заплахата с гладна стачка до смърт е нещо, което нито един нормален християнин не би приел, а камо ли православен християнин и свещеник. Затова хората трябва да бъдат внимателни към такива призиви за бунт, за гладна стачка. Това за мен е огромен проблем. Църквата е църква на мира, на любовта, на вярата и на надеждата. Вчера отец Иван в едно изказване каза, че в църквата вече нямало вяра, надежда и любов. Това са много опасни думи. Просто се пазете! Това искам да кажа на хората.
 • Имам чувството, че се връщаме в годините на разкола, когато отец Христофор Събев, наричан Фори Светулката, беше по площадите. На вас как ви се струва?
 • Имаше един българин, който направи бялото братство. Сега втори, който да направи Гладното братство. Да, това е проблем. Когато се цепиш от Църквата по такъв начин и заставаш пред Сливенска митрополия, която е паметник на културата, взимаш спрей, мажеш по нея…Поне да беше нарисувал кръст като хората. След това да кажеш: Не ходете в църквите! Негова проповед. Какво да кажа. Това си е направо формален разкол. И поведението на неговите събратя от бургаско, които подкрепят Йеротей, през цялото време е разколническо. Надявам се да нямат този кураж като Христофор Събев да спретнат един сливенски разкол заради Йеротей.
 • Днес Дядо владика щеше да служи тук в църквата. Никой не виждаме. Каква е ситуацията в момента?
 • Това е странното. Трябваше да има служба, в която да бъде обявено обединението, в която да дойдат всички свещеници и да служат заедно. Такава беше първоначалната идея. Това каза Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на овдовялата Сливенска епархия (катедра). Междувременно той се е обадил на предстоятеля на храма отец Евгений и му казал: „Ти няма да присъстваш, защото другите не те искат”. Брат ми (отец Евгений) се подчини и послуша. Но в един момент митрополит Йоан обяви, че е болен и няма да присъства, а тези, които искаха да изгонят брат ми и да служат вместо него, в момента ги няма. Така, че не само не се получи служба на обединението, а една пародия. Естествено има литургия. В този храм (св. Димитър) се служи всеки ден Света литургия, за разлика от всеки друг храм в епархията.
 • Отдавна не ви бяхме виждали. Скандалът ли ви доведе?
 • Ами да. Скандалите бяха много. Аз дойдох понеже от страна на бургаските разколници имаше закани, че ще дойдат да ми свалят расото и да ме изхвърлят от Църквата. Та дойдох, за да си изпълнят желанието, но като гледам ги няма.
 • Затова ли са тези яки момчета с вас?
 • Аз имам много приятели. Те са още тук. Имам приятели и сред яките момчета, и сред слабите момчета, и сред интелектуалците.
 • Като говорите за Бургас противопоставянето по оста морето – Сливен ли е?
 • Не, проблемът е, че един епископ се е вкопчил във властта, иска да се докопа до катедрата в Сливен.
 • А защо смятате, че епископ Йеротей е недостоен?
 • Никога не съм казвал такова нещо. Не мога да кажа, че епископ е недостоен. Това е нещо, което трябва да каже Светият Синод. Аз казвам, че той е единственият епископ от достоизбираемите, който няма управленските качества да застане на такава сложна катедра. Заради миналите му дела и заради това, което не е направил в неговия си манастир. Щом не може да си оправи манастира, още повече не може да оправи епархия. Това е моето категорично мнение.
 • Вие преди повече от 10 години сте сигнализирали и службите за този скандал с имотите.
 • Скандалът с имотите е много по-дълбок и голям. Част от този скандал е Поморийският манастир. Бях проследил през годините, че той е един от малкото юридически единици, на които земята (в една малка част) е възстановена. 1800 дка са възстановени чрез съдебни дела и след това е трябвало Йеротей да отиде в Поземлената комисия, за да си вземе тези имоти. 15 години не си е мръднал пръста. Такъв човек не може да бъде митрополит в Сливен. Това е моето мнение.
 • В едно писмо от Рилския манастир епископ Йеротей казва, че не е знаел и прехвърля отговорността на Сливенска митрополия, която е водила делата за тези имоти.
 • Делото е водено от името на Сливенска митрополия, но фирмата, коята е упълномощена да води делото, е уведомявала ежемесечно. Има писмо от управителя, което удостоверява, че всеки един председател на настоятелство, в случая на манастир ежемесечно е бил уведомяван за всички административни и правни действия. Когато имотът е бил възстановен, Йеротей е бил уведомен за това. Така, че има писмено доказателство, че той лъже.
 • Светият Синод постанови да има ревизия на Сливенска епархия. Вие имате ли някаква информация за злоупотреби в епархията, продажба на свещи за собствена сметка и редица други неща, които миряните коментират?
 • Нека да се произнесат тези, които ще правят ревизията. Имаме информация, но не искам да оповестявам нищо, защото все пак не боравя с клевети, а с факти. Мога да кажа за един бургаски храм, който има 2 хил. дка земя и трябва да отчита аренда от нея и отчита около 6 хил. лв на година. Представете си при 100 лв аренда от декар колко трябва да отчита. Мога да кажа нещо, което също един факт, който не е клевета за един свещеник също от морето, който 20 години не е внасял в митрополията бюджет, което означава, че е нямал никакво осчетоводяване на приходите си. Там „бере” от сърце. И такива хора има много. И всички, които имат проблеми, са на страната на Йеротей. Няма един, който да е в другата посока.
 • Не веднъж сте казвал, че държавата се меси в църковните дела. Тази седмица общински съветници и кметът на Община Сливен изразиха подкрепа за протеста на отец Иван. Как си обяснявате това?
 • В човешки план всеки би го подкрепил. Аз също му се обадих и му казах: Пийни малко вода поне. Уважавам протеста на всеки един човек. Той малко съчета тримиренето с тези неща, които прави, но това си е негов проблем. Не смятам, че е проблем някой да го подкрепи, защото виждаме човек с един бъбрек, който не яде и не пие дълго време вече и това е повод за безпокойство. Но каузата му е проблем. Тя е меко казано нарушаване на църковната дисциплина, което е определение за разкол.
 • След като митрополит Николай официално обяви, че отказва да бъде посочен сред тримата достоизбираеми за български патриарх, смятате ли, че вече не се отдава такова значение на избора на Сливенски митрополит? Защото спекулативно беше свързван точно с избора на патриарх и много от хората имаха информация за състоянието на Бог да го прости Негово светейшество.
 • Аз мисля, че това, което направи Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, макар и да не съм съгласен с него, трябвада се уважи и не можем да приемем, че думите му са шега, фалшиво изказване. Отец Иван проявява неуважение към много хора и това много ме притеснява. Това напълно обезмисля идеята им, че се прави някаква организация да се издигне Николай като Патриарх български. На практика става ясно, че не е така. И ако казват такова нещо оттук нататък, това ще бъде клевета, инсинуация или лъжа. Митрополит Николай си е в Пловдивска епархия. Този, който ще дойде тук няма никакво отношение към него. Дали ще бъде един от десетимата или не, няма никакво значение. За жалост много хора вече не знаят принципа на Бръснача на Окам. Изпростя населението ни, но всичко става по най-възможния начин. Най-възможният в момента се вижда. Един достоен митрополит, какъвто е Николай се отказа от кандидатурата си за патриарх. Това означава, че всички инсинуации, свързани с него не са верни.
 • Преди години една смърт много разбуни християните. Наскоро и отец Йоан, енорийски свещеник в Сливен, изказа едно съмнение, че един свещеник е бил подтикнат към самоубийство?
 • Отец Ромил беше много добър човек. Познавах го още от средното училище в Сливен. Винаги е бил пацифист, миролюбив, добронамерен. Когато стана епархийски съветник във времето с проблемите със земите, за които говорихме и точно когато реши да вземе нашата страна, т. е. да се открие информацията за имотите и да бъдат възстановени само в полза на митрополията, и да не се облагодетелстват други лица, ненадейно се получи това с него. Имаме информация, ние бяхме разпитвани от полицията по случая. Ако той наистина се е самоубил, защо тогава епископ с 20 свещеника направиха опело и панихида? На самоубиец не се правят такива неща. Казах тогава и на Дядо Иоаникий: Защо митрополията тогава не застана с трърда позиция, че не е съгласна с решението на следствието, че той се е самоубил? Аз също не вярвам, че се е самоубил. Може би няма да научим каква е истината.
 • Като говорим за такива тъмни неща, сега в обръщение е едно писмо с искане епископ Игнатий да бъде включен в листата за достоизбираеми за Сливенски митрополит. Преди години, когато той беше в епархийския избор за Варненски митрополит, той каза, че Дядо Кирил е убит.
 • Дядо Кирил беше перфектен плувец, а да се удави на три метра дълбочина, какво да кажа. По същото време на Света гора сам си ловеше октоподите. Гмуркаше се на 7 метра дълбочина само със шнорхел и плавници. Такъв човек да се удави в Траката? Ами „родната полиция ни пази”. Нищо не мога да кажа по въпроса. Имаше следствие. Казаха, чечовекът се е самоудавил.
 • Цялата сага около тези вече два вида избори как ли се отразява на миряните? По нашите наблюдения много от църквите са полупразни, а в малките населени места се отварят само на събори и празници.
 • Тука вече всеки може да отговаря за себе си. Докато бях председател на „Св. София” още първата година помолих Негово високопреосвещенство, царство му небесно, да ми позволи да служим всеки ден Света литургия и започнахме. Близо 20 години така служихме. Когато се разболях през 2020 г. и отстъпих от служба, другите събратя решиха, че им е пряко сили. Втората единства църква в нашата епархия, в която се служи ежедневно Света литургия е катедралния храм под председателството на моя брат. Така че ние правим, каквото можем. Писанието казва: „Който се хвали, с Господа да се хвали”. Мога да кажа, че нашата църква „Св. София” е дала 4-5 монаха, 3-4 монахини, десетина послушници и един свещеник на Църквата през този период. Ако всяка църква се похвали с това, мисля че хала ни ще е по-различен.
 • Какво ще кажете за настояването Игнатий да бъде включен в листата за митрополит?
 • Мисля, че Игнатий е толкова достоен за Митрополит Сливенски, колкото съм и аз и си мисля двамата с него да направим една сглобка като политиците на ротационен принцип, и една година съм аз митрополит, една година – той. Това е най-сериозното, което мога да кажа по случая.
 • Тук има ирония, Игнатий все пак е монах.
 • Естествено, аз никога няма да стана патриарх. Това е тотален нонсенс. Той е извън служение над 10 години. Той се е самоотлъчил от Църквата отдавна. Ако се съберем двамата с него в митрополията да направим баничарница заради мене, пицария заради него, винарна заради него и кафене заради мене. И тя работата ще стане страшна. Значи, нека да си стои там, където е и да е жив и здрав. Това е мнението ми.
 • Накъде върви Църквата?
 • Надявам се не към сглобка.
 • А накъде отива отец Силвестър?
 • Бог знае.