Начало » Новини » Култура » Открит бе Първия национален фестивал „В прегръдката на Танголита“ в Нова Загора

Открит бе Първия национален фестивал „В прегръдката на Танголита“ в Нова Загора

55

Нова Загора стана домакин на Първия национален фестивал за стари градски песни „В прегръдката на Танголита“, организиран от Община Нова Загора, Народно читалище „Напредък – 2001“ и ГСГП „Танголита“. Официалното откриване на фестивала се състоя днес пред Историческия музей, който пази разкази за историята и сърцето на новозагорския край.

22

Песента, носеща името на любимата героиня на старите градски песни, беше първият музикален поздрав, в изпълнение на едноименната група домакин – ГСГП „Танголита“ и Бони Милчева – председател на фестивалното жури.

Председателят на читалището Желязко Милев приветства присъстващите и разказа за възникването на идеята за организиране на музикалния форум.

Участниците, пременени в сценични костюми, дефилираха през централната част до красивата Градска градина, където продължи празничната програма.

62

Първият национален фестивал на стари градски песни в гр. Нова Загора придоби популярност още с обявяването си. Подадените заявки за участие надминаха очакванията на домакините и изпълниха сърцата ни с радост.

За да влеят в празника частица от родните си места, изпълнителите пропътуваха до красивия ни град от различни краища на България. Те бяха оценявани от компетентно професионално жури с председател певицата и водеща на телевизионни предавания Бони Милчева и членове: доцент доктор Дончо Донев – хоров диригент, организатор на музикални събития; Галя Захариева – музикален педагог; Андония Спасова – музикален педагог и директор на ОШИ „Илия Аврамов“ при НЧ „Д. П. Сивков-1870“ и Петко Танев – музикален педагог, художествен ръководител на ГСГП „Танголита“ и други вокални формации към НЧ „Напредък – 2001“.

Поради многобройните участници, празникът се превърна в двоен. Стари градски песни озвучиха две фестивални сцени – в Градската градина и в Театър „Минко Балкански” към СУ „Христо Ботев”. Нова Загора се върна към аристократичния дух от първата половина на XX-ти век. Красотата и романтиката на тази отминала епоха живеят и днес в сърцата, в това ни убедиха участниците с талантливите си музикални превъплъщения.