Начало » Будители » От Чикаго: ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ХУДОЖНИКА…

От Чикаго: ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ХУДОЖНИКА…

4444444

Автор: Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и действия в страната (ВСОАА)

Най-зимният месец на годината не се събра в съботната вечер на 14 януари 2023 г. в галерия „Багрена“ на българския културен център „Българика“ в Маунт Проспект. Българско Чикаго започва културните събития за новата 2023 година с „Life is a play“ – нещо малко по-различно от това, което винаги сме свикнали да виждаме в изложбите на българските художници зад граница, но също достатъчно интересно.

1-1

Творците не представят своето експресивно възприятие за композиция и форма, движение и покой, цвят и тишина, философия и размисъл чрез фотографска експозиция.

2-1

Във фотографската изложба взеха участие художници и фотографи от ЧикагоКирил Манасиев, Василен Васевски, Евгения Петров, Пламен Петров, Константин Коста, Елена Коста, Татяна Авджиев, Станимира Радулова и др., както и оценения гост от Луизиана Йордан Иванов. Събитието е открито от Петър Георгиев, а Таня Авджиев приветства участниците и гостите с емоционално обръщение и представят авторите.

3

4-1

В уловените моменти на обектива се отразяват изразителни лица, залеза над океана, естетиката на човешкото тяло, природни картини, очертания на имотите, открити във водно пространство… И всичко това с възможността да можем да се срещнем и разговаряме с авторите.

5

С тези, които сътворяват цветни платна, а сега изразиха своята художествена естетика по различен начин. Защото фотографията е изкуството на уловения миг, което никога няма де се повтори.

6

Честито на всички автори в изложбата и благодарност за удоволствието да усетим запечатаните мигове, които остават завинаги.