Начало » Новини » Общество » Пантеонът в Котел ще бъде достъпен за хора с увреждания

Пантеонът в Котел ще бъде достъпен за хора с увреждания

1 13 scaled

През ноември в Котел бе завършен първият етап, от общо четири такива, на проекта за цялостно адаптиране на сградата на музейна експозиция „Котленски възрожденци с Пантеон на Георги Ст. Раковски“. Чрез него музейната сграда в Котел става достъпна за хората с двигателни увреждания и ограничена подвижност. Музейното ръководство осигури собствени служители, специално наети за строителните дейности и надзора. Община Котел подпомогна реализацията и улесняването на административния процес по кандидатстването и отчитането на извършената работа.

Близо 80 хил. лева са вложени за подобряване условията за достъп на хора с увреждания до музейния обект в Котел. Адаптирането на архитектурната среда за нуждите на тези хора стана възможно, благодарение на финансова субсидия в размер на 50 578 лева по програма „Изграждане на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания на културни, исторически и спортни обекти“ на Агенцията за хора с увеждания към Министерството на труда и социалната политика и дофинансиране от Община Котел.

2-13

В сградата на музейната експозиция вече са монтирани 3 автоматични врати, последната от които изобразява стилизирани дървета – препратка към поемата на Георги Раковски „Горски пътник“. Тя е по идея на директора на музея Пламен Мерджанов, а проекта за стилизацията е на арх. Тодор Бойчев. Така източният изход от сградата на музейната експозиция вече е светъл и приветлив. Санитарният възел (бивша фотолаборатория) също е оборудван с автоматични врати, фотоклетки, умивалник, душпанел, тоалетна чиния и писоар, според нормативната уредба за санитарни помещения за хора с увреждания и ограничена подвижност. Към тях е направен и кът за майки с деца.

3-7

Чрез дофинансиране от Община Котел са облицовани част от вътрешните стени на ремонтирания етаж, а по коридорите и в помещенията са поставени парапети от неръждаема стомана.

„Кметът на Община Котел оказа огромна подкрепа с решението си да дофинансира проекта. По този начин се закупи стълбищен подемник, който очакваме да бъде доставен всеки момент от Австрия“, каза арх. Антон Бойчев, ръководител на проекта. По думите на архитекта, дофинансирането на Община Котел е спомогнало и за отстраняването на няколко несъгласувани строителни грешки, които през годините са довели до поява на вода и влага, в някои от помещенията. Така, на практика те са били неизползваеми. „След като вече има цялостно проветряване на сградата, можем да пристъпим към кандидатстване пред Агенцията и за адаптация на други помещения в музейната сграда“, посочи още Бойчев.

Община Котел и Исторически музей – Котел се надяват успешното партньорство с Агенцията за хората с увреждания да продължи и занапред. Идеята е, на няколко етапа, цялата сграда на музейната експозиция с Пантеона на Раковски да се пригоди за нуждите на хората с увреждания и ограничена подвижност. Тя ще се превърне в удобна обществена сграда без аналог в България. На следващ етап в нея ще бъде изградена конферентна зала, а неизползваеми помещения ще се превърнат в експозиционни площи. Чрез компонентите, които са субсидирани от Агенцията за хората с увреждания, ще бъдат закупени вертикални и хоризонтални подемници. Те ще отвеждат хора с увреждания от пл. „Възраждане“ до входа на музея и експозиционните помещения, както и от главния вход на Пантеона до саркофага на Раковски. Средствата за ремонт на вътрешно стълбище и монтирането на трети (междуетажен) подемник, също ще се търсят, чрез кандидатстване пред Агенцията за хората с увреждания. Така и за лицата с увреждания ще се създаде възможност за пълноценно и активно участие в културния живот на общината.