Начало » Новини » Общество » Пиенето на работа – първи сигнал за алкохолизъм

Пиенето на работа – първи сигнал за алкохолизъм

Svetlana

Първият сигнал, че човек има проблем, е пиенето по време на работа, твърди експертът Светлана Йорданова, управителя на клиника за зависими от алкохол в предаването „България сутрин“ на телевизия България он ер. Тя бе поканена да коментира случая със заплашената от уволнение лекарка с положителна проба за алкохол когато отишла на повикване на катастрофата край Враца, при която загина 3-годишно дете.

„За всеки един работодател трябва да свети червена лампа. Напоследък имаме все повече работодатели, които сами насочват своите подчинени към това да потърсят помощ. Лекарската професия е високорискова, неусетно хората търсят разтоварване от стреса и прибягват до алкохол. Колкото по-висок е стресът, толкова по-честа е употребата“, каза Светлана Йорданова.

Във връзка със случая във Враца Йорданова коментира, че корените са много по-дълбоки и не става въпрос за инцидентно пиене и необмислено решение.

„Според мен става въпрос за заболяване в определена фаза, което може да бъде овладяно с помощта на специалисти. Дълбоко съм убедена, че нито един лекар няма да изпие такова количество алкохол и да отиде на работа. Когато за един служител се знае, че по време на работа употребява алкохол, задължително трябва да бъдат сигнализирани ръководните органи“, коментира тя.

Според нея нормална реакция е да се подаде ръка. „Човек, болен от алкохолна зависимост, има нужда от твърда любов“, каза управителят на клиника за зависими от алкохол. За контрол не може да се говори, когато става въпрос за зависимост, заяви категорично Йорданова.

„Тогава, когато все още могат да се контролират определени количества, става въпрос за обикновена злоупотреба. Колкото на по-ранен етап близките, които виждат притеснителни симптоми и потърсят помощ, толкова по-добри са резултатите“, обобщи тя.

Най-сигурните симптоми са, когато човек губи контрол над количествата, които употребява, подчерта тя.

„Един от симптомите е тогава, когато човек още сутрин или на обяд изпитва необходимост да изпие дадено количество алкохол, за да нормализира вътрешното си състояние“, поясни специалистът.

По думите на Йорданова има голямо противопоставяне в статистическите данни.

„От една страна сме толерантни към хората, които пият. От друга – голям процент от хората стигматизират това заболяване, не желаят да признаят, че става въпрос за заболяване. Има висока нетолерантност към хората, които са в плен на заболяването“, коментира тя.