Начало » Регионални » Победителите в Деветнадесетия общински празник на виното в Скалица

Победителите в Деветнадесетия общински празник на виното в Скалица

417406034 7480070522023201 2395910800733836775 n

Деветнадесетият общинският празник на виното, който се проведе на 10 февруари 2024 г., в село Скалица, отново събра много жители и гости на селото и община „Тунджа“.

На празника присъстваха народните представители Мирослав Иванов и Димитър Иванов, Биляна Кавалджиева – областен управител на област Ямбол, както и заместник-областният управител Николай Костадинов, Георги Събев – съветник по земеделието в Европейски парламент, кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев и неговия екип, Митко Петков – кмет на Скалица, Атанас Христов- председател на Общински съвет „Тунджа“,кметове и заместник-кметове на съседни общини, общински съветници и кметове на населени место в община „Тунджа“.

Новата категория за най-добри домашни сирена и сухи мезета, предизвика интереса на 34 участници.С решение на журито в състав: шеф-готвачите Георги Събев, Диян Иванов, Ангел Иванов, както и на организаторите Община „Тунджа“, Кметство село Скалица и Народно читалище „Светлина-1928“, категорията бе разделена, а наградите бяха разпределени по следния начин:

В категория „Сухи мезета“

Първо място- Павел Павлов, с.Гълъбинци;

Второ място-Атанас Колев, с.Челник;

Трето място-Янка Гроздева, с.Бояджик;

В категория „Домашни сирена“

Първо място- Янка Гроздева,с.Бояджик;

Второ място-Желязко Желязков, с.Бояджик;

Трето място- Ваня Атанасова,с.Межда.

В категориите за най-добра домашна гроздова ракия, домашно бяло, розе и червено вино бяха подадени общо 81 заявки за участие, оценени от комисия за дегустация с председател инж.енолог Диана Стоянова и членове: инж.технолог Татяна Жекова,Димитър Върбанов – собственик на винарска изба и Никола Колев – управител на винарска изба.

Победителите са:

В категория: „Най-добра домашна гроздова ракия“:

Първо място-Деян Дяков,с.Ханово;

Второ място-Екатерина Кунева,с.Болярско;

Трето място-Янко Андонов, с.Кабиле;

В категория: „Най-добро домашно вино розе“:

Първо място-Йордан Танчев,с.Крумово;

Второ място-Киро Кръстев,с.Болярско;

Трето място-Мартин Динев, с.Роза;

В категория: „Най-добро домашно бяло вино“:

Първо място-Христо Славов,с.Крумово;

Второ място-Иванка Страхилова,с.Скалица;

Трето място-Димитър Тонев, с.Скалица;

В категория: „Най-добро домашно червено вино“:

Първо място-Иван Георгиев Иванов,с.Кабиле;

Второ място-Атанас Петров, с.Голям манастир;

Трето място-Иван Иванов Иванов, с.Кабиле.

Новият Цар на виното Иван Иванов спази отколешната традиция с ритуалното зарязване, като този път то бе извършено в лозето на Средно училище „Св.Паисий Хилендарски“, с.Скалица,

По време на празника, жителите и гостите на с.Скалица и община „Тунджа“ се насладиха на изявите на Група „Да се хванем за хорото“, при СУ „Св.Паисий Хилендарски“, с.Скалица; Божидар Димитров от с.Межда; кукерска група с.Чарган; Танцова формация „Хоро на мегдана“, с.Ботево; Самодейна певческа група „Овчарица“ при Народно читалище „Мисъл-1931“, с.Овчи кладенец и Фолклорна група при Народно читалище „Светлина-1928“, с.Скалица, с ръководител Георги Димчев; на финал оркестър „Тунджа“ със солистка Евгения Георгиева.

Талантливите водещи на празника -Велика Видева и Волен Митев, също внесоха много настроение. Те представиха и привлекателните щандове на местните производители –винарски изби „Балар“АД и „Вила Меден“, Пчелна ферма „Аврамови“,Медена ферма „Сивкови“, мандра „Младост-2“,Земеделски производители Петрови,„Лавендър парадайз“ – производители на продукти от лавандула.Щандовете на училището в Скалица, с профилирана паралелка по лозаро-винарство, по традиция също представи свои вина за дегустация. Сдружение „Читалища с бъдеще-2012“ имаше специална кауза- „Ръка в ръка“, чиято цел бе със събраната сума от 1192 лева е да се закупи и предостави в навечерието на 3-ти март по един национален флаг за училищата и детските градини в общината.

Оригинален кът за фотосесии, картини, вдъхновени от празника на виното, вкусен винен кебап, приготвен и предоставен на място ,за всички желаещи, също бяха част от Деветнадесети Общински празник на виното.

Неговата непринуденост, новата категория, изложения и всички нови акценти са сигурна заявка за хубавите емоции, които можем да очакваме в предстоящото Двадесето издание.