Начало » От мрежата » Политологът Андрей Пионтковски: Войната с Украйна е загубена

Политологът Андрей Пионтковски: Войната с Украйна е загубена

999999

Всички го разбират. А в Русия се готвят за мафиотска война за огромно преразпределение на собствеността. Политологът и публицист Андрей Пионтковски в интервю за УНИАН говори за мини-преврат в бункера на кремълския диктатор, как руският елит вече се готви за нова война в рамките на Руската федерация, а също така прогнозира времето на падането на режима на Путин.

Защо мислите, че Западът премина всички „червени линии“ и внезапно реши да даде на Украйна почти всичко. Abrams са едни от най-добрите танкове, които сме чакали. Трансферът на изтребители F-16 вече се очертава на хоризонта. В едно от предаванията казахте, че ако тези самолети ни бъдат дадени, Руската федерация ще загуби войната след няколко месеца. Къде отива всичко това?

Първо, Западът взе политическо решение. През годината наблюдавахме борбата в западната политика и общество. На първо място, най-важното беше какво се случи вътре в администрацията на Байдън.

На въпроса какви са целите на САЩ в руско-украинската война, администрацията даде два отговора. Една от тях е победата на Украйна. Когато държавният секретар Блинкен и министърът на отбраната Остин все още бяха в Киев на 25 април, Остин обяви: победа за Украйна, пълно възстановяване на нейната териториална цялост и отслабване на Русия до такава степен, че никога повече да не може да повтори това. Но имаше и все още има друг високопоставен служител, помощникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан, който отговори на този въпрос по различен начин, че целта е да се предотврати поражението на Украйна. Изглежда, че формулировката е близка, но всъщност те са много различни.

Всички решения относно пакетите за военна помощ бяха придружени от широка вътрешна дискусия. Помним цялата тази история. Той беше прекрасно възстановен от журналист, който зададе въпрос на Байдън на съвместна конференция със Зеленски в Белия дом относно доставката на оръжие: първо в Америка казаха, че в никакъв случай Javelin не трябва да се прехвърля в Украйна, тъй като това ще провокира Путин, след това, че не трябва да се прехвърлят гаубици, HIMARS, Patriot, и в крайна сметка те се прехвърлят, какво ще стане с танковете, с ATACMS? Байдън беше много смутен от този въпрос и беше ясно, че той самият вече беше притеснен от тези „червени линии“, които Щатите си сложиха белезници по въпроса за помощта.

ЗАПАДЪТ РАЗБИРА, ЧЕ СЪДБАТА НА СВЕТА СЕ РЕШАВА В УКРАЙНА

Векторът е дефиниран. Но на Запада му трябваше цяла година, за да премахне всички бариери. Западът реши, че Украйна трябва да спечели. Разбира се, хората в обществото симпатизират на Украйна, телевизията показа всички тези ужасни сцени от военните престъпления на Русия.

Подкрепата рязко нарасна след 10 октомври, когато започна кампанията за унищожаване на украинската инфраструктура. На 12 октомври имаше среща на „Големите седем“, тя се превърна в „Голямата осем“, тъй като Зеленски взе най-активно участие в нея. И същата среща се повтаря на 12 декември. И двата пъти беше прието изявление, в което ясно се посочва, че целта е да се спечели и подкрепи планът от четири точки на Зеленски: пълно възстановяване на териториалната цялост на Украйна, следвоенни гаранции за сигурност, икономическо възстановяване чрез репарации и изправяне на военнопрестъпниците пред правосъдието. Тази концепция за победата на Украйна беше фиксирана на политическо ниво.

Последният форум в Давос беше и фестивал на солидарността с Украйна. Просто беше удивително как един след друг лидерите на държавите се надигнаха и казаха, че тяхната цел е победата на Украйна. Дори Шолц каза, че единственият начин за постигане на мир е поражението на Русия и победата на Украйна. Финландският премиер Марин също представи страхотно представяне, когато каза: „Не знаем кога ще свърши войната, но знаем, че ще свърши с победата на Украйна, просто защото нямаме друг избор.“

Столтенберг предупреди Запада за сериозна заплаха в случай на поражение на Украйна /снимка REUTERS

И не става въпрос само за симпатии към Украйна, Западът най-накрая разбра какво се случва. Това каза Столтенберг, когото толкова дълго и с право критикувахме през ноември-декември 2021 г. преди началото на инвазията. Тогава той всеки път започваше речите си със списък на това, което НАТО няма да направи. Това насърчи Путин. Сега той много ясно формулира едно ново разбиране на ситуацията от страна на Запада. В отговор на обвиненията, че трябва да се харчат много пари за подпомагане на Украйна, Столтенберг каза: „Да, ние плащаме с пари, а украинците плащат с кръв. И ако те не се съпротивляват, ние ще трябва да платим с кръв.“

Отне цяла година война на Запада да разбере, че съдбата на света се решава в Украйна. Украинската армия защитава Запада от нахлуващата руска орда.

Всички очакваха на 20 януари политическата воля да бъде артикулирана и превърната в конкретни доставки на оръжие. Но станалото стана. И тези колебания на германците дори ни бяха от полза, те предизвикаха такава вълна от възмущение и рязко засилиха позициите на Украйна както в западното обществено мнение, така и в западната политика.

Докато бях във Вашингтон, наблюдавах много интересен феномен, който се случи в Съединените щати. Отдавна се страхувахме, че с идването на мнозинството републиканци в Камарата на представителите подкрепата за Украйна може да намалее. Да, там има около 30-40 негодници тръмписти, които открито мразят Украйна. Тръмп след последната помощ каза, че Байдън води САЩ към Трета световна война, че това трябва да бъде спряно. Но има само 30-40 тръмписти от 220 републиканци. Крилото на Рейгън в Републиканската партия спечели, победи Тръмпистите в партията. И през двата дни на германската криза след решението на Шолц републиканските лидери бяха тези, които започнаха да критикуват Байдън за недостатъчната помощ. Байдън нямаше да даде на Ейбрамс, но казаха, че ако Шолц се крие зад това, дайте ги веднага.

Мисля, че вече няма връщане назад.

Когато Тръмп каза, че ядрените оръжия ще бъдат предадени на Украйна с такива темпове и следователно е необходимо да спре да й помага и да спре тази война, какво постигна той?

Тръмп вече е готов. Той се е жигосал напълно. Републиканците се отвръщат от него с презрение.

В БУНКЕРА НА ПУТИН СЕ СЛУЧИ МИНИ ПРЕВЪРЧ

Дали предупреждението на Песков, че Киев иска да ликвидира Пригожин, е изрично съобщение за ликвидирането на „готвача“ на Путин от ФСБ?

Пригожин вече е осъден. В нощта на 10 срещу 11 януари в бункера на Путин беше извършен мини-военен преврат. Шойгу и Герасимов дойдоха при него и го принудиха да отстрани поддръжника на Пригожин Суровикин и да върне Герасимов в ръководството на всички военни операции. Това е най-голямото апаратно поражение на Пригожин и Путин, първото му поражение от 23 години на власт.

Пионтковски говори за "първото поражение" на Путин от 23 години на власт /снимка REUTERS

Изобщо не идеализирам тези хора, там всички са военнопрестъпници. Просто трябва да разберем какво се случва с тях. След провала на блицкриг възникна ситуация, която възниква във всяка фашистка държава след военно поражение. Основният въпрос е кой е виновен? Фюрер или генерали? Естествено, Путин трябваше да покаже, че са генерали и пусна двете си кучета от каишката – Кадиров и Пригожин, които нападнаха началника на Генералния щаб Герасимов и министъра на отбраната Шойгу с искане те да бъдат отстранени от постовете им и изпратени боси към предната част. Спомняме си с какви епитети Пригожин е дарявал Герасимов. Но генералите не чакаха Путин да ги довърши, а извършиха минипреврат: принудиха Суровикин да бъде отстранен и Герасимов да бъде върнат на поста.

Дните на Пригожин са преброени. В атмосферата на КГБ Пригожин трябва да се смята за зловещ с твърдението, че някой ще го ликвидира. Между другото, това се превърна в много популярен разказ. Същият Песков нарече и последното решение на САЩ да обявят ЧВК Вагнер за престъпна организация подготовка за ликвидирането на Пригожин. Значи Пригожин ще бъде убит.

Всичките му военни успехи се основават на факта, че той полага труповете на затворници. Затворниците изтичаха, Пригожин също.

В РУСИЯ ИМА ВЕЧЕ 27 ЧВК, ВЪРХУТКАТА СЕ ГОТВИ ЗА МАФИОТСКА ВОЙНА

А Кадиров? Твърди се, че той все още е на почивка в Дубай. Чувствал ли е също така, че може да стигне до същия логичен край като Пригожин и следователно да остане? Или вече е преместен?

Кадиров има друга история. Но ние продължаваме да говорим за Пригожин и Кадиров, забравяйки, че днес в Русия има вече 27 ЧВК. Чудили ли сте се защо са? Те не са нужни за войната с Украйна. Имаме нужда от единна сплотена армия начело с началника на Генералния щаб Герасимов. Върхът на абсурда – министърът на отбраната на Руската федерация Шойгу има собствена ЧВК, която се нарича „Щит“. Тези хора създават ЧВК не за войната с Украйна, а за следващата война. Войната с Украйна е загубена, всички разумни хора го разбират. И се готвят за мафиотска война за огромно преразпределение на собствеността.

След поражението на Русия Путин и групата му няма да могат да останат на власт. Няма да имат какво да обясняват, няма да намерят виновни. А властта и собствеността са едно и също нещо в Русия. Това е добре известно от опита на развитието на Украйна. Всички тези постсъветски републики бяха комбинация от власт и пари. С напускането на групата Путин се освобождават трилиони активи. И тези ЧВК са създадени да се борят в това черно преразпределение на собствеността.

Половината ЧВК са регионални, създадени са от губернатори, които също са милиардери в своите провинции. Тяхната цел е да запазят имотите от такива „пригожини“ или други амбициозни престъпници.

Руският елит вече живее не толкова в имперски фантазии, колкото в съвсем конкретна бъдеща борба за преразпределение на собствеността. Защото Украйна ще възстанови териториалната цялост, руските войски ще напуснат от другата страна на границата, а в Руската федерация разбират, че никой няма да влезе в тяхната усойница. Нито украинци, нито западни страни. Украйна ще бъде приета в НАТО и ще създаде гаранции за сигурността на цяла Европа. А в Русия те ще се занимават с бизнеса си – ще се бият за Норилски никел, Красноярски алуминий. Днес всичко това е пренаписано на някои хора или роднини на Путин и когато режимът рухне, тези огромни активи ще станат вкусна плячка. Това е близкото бъдеще на Русия и те вече го живеят.

Как се отнасяте към слуховете от Кремъл, че Западът и САЩ отправят предложения към Путин за прекратяване на войната, чакат отговор и поради това решенията за танкове и самолети се забавят. Имаше условие – достигане на границите на 23 февруари 2022 г. и преговори за мирното връщане на Крим, ОРДЛО. Путин уж отказа, искайки Крим за 15 години, целия Донбас, но, грубо казано, беше изпратен. Как се чувствате по този въпрос?

Сигурно е имало такива слухове, проучвания, изтичане на информация. Но това не е позицията на Съединените щати, това е позицията на част от администрацията на Байдън – привържениците на „да не победим“ Украйна. Ясно е, че Русия тепърва ще губи, но гледната точка на „непораженците“, както ги наричам, доскоро беше следната – нужна е мека капитулация и нещо подобно на това, което изброихте.

Западът настоява за пълното изтегляне на руските войски от всички окупирани територии Украйна / снимка REUTERS

Напомням, че има два официални документа – две изявления на Г-8 за Украйна от 12 октомври и от 12 декември. Има подписи и на Байдън, и на Шолц, и на останалите, и условията са написани ясно – и не се говори за граници на 23 февруари 2022 г. Нещо повече, тази позиция беше изразена и устно по време на общата пресконференция на Байдън и Макрон в Белия дом на 30 ноември. Позицията, че единственото условие за постигане на мир е пълното изтегляне на Путин от всички окупирани територии. Докато той не направи това, те няма да говорят с Руската федерация. Веднага след като той е готов за тези условия, преговорите ще бъдат подновени. Същата позиция бе потвърдена наскоро и от Виктория Нуланд в Сената. Тя каза, че САЩ са готови да преговарят с Путин, когато той каже, че е съгласен на пълно изтегляне от цялата окупирана територия.

И така, официалната позиция на САЩ, НАТО и целия западен свят е пълното изтегляне на руските войски. Да, имаше междинни варианти. Помните ли, на 16 юни Макрон, Драги и Шолц дойдоха в Киев? Техните предложения дори не включваха 23 февруари, имаше прекратяване на огъня на линията на съприкосновение между страните и след това двустранни преговори за спорни територии. Вече няма спорни територии. Позицията на Украйна винаги е оставала твърда и украинската дипломация вече е наложила тази позиция на Запада.

БИВШИЯТ ПУТИН ВЕЧЕ ГО НЯМА

Наскоро Владимир Зеленски каза в интервю, че няма да води никакви преговори с Путин. Преди това той заяви, че може би Путин вече не е между живите. И с кого тогава ще може да се преговаря?

Дали Путин е жив или не е предимно тролене от Зеленски. Но написах и сега ще ви кажа, че това не е тролене, а познаване на текущата ситуация. Няма го вече старият Путин. Този минипреврат на Шойгу и Герасимов е много сериозно поражение за Путин. Мисля, че Зеленски имаше това предвид. Герасимов беше обречен на клане. Обиждаха го, искаха да го изпратят на фронта като редник, той по същество беше отстранен от ръководството и беше назначен престъпник и военнопрестъпник в Сирия Суровикин. И Путин беше принуден да промени всичко това.

Просто правило в престъпната среда: пониженият кръстник вече не е кръстник. Те свалиха този кръстник, наложиха му решението си и усетиха властта си над Путин. Мисля, че военните ще решат в последния етап на войната. Ще трябва да говорите с военните.

Чудя се как напоследък Путин „се преобува“. Ако по-рано целта на т. нар. SVO беше защитата на украинците в Донбас, сега тя вече е защита на руските интереси. В един момент той може да обяви, че интересите са защитени и да прекрати войната? Според Арестович генералите са го информирали, че в Донбас няма сили.

И не само Путин „се преобува“. Веднага след форума в Давос в Руската федерация започна паника и бяха пуснати нови „темници“: „Русия е велика сила, тя не може да бъде победена, дори ако ние, воювайки с блок от 50 държави от НАТО, въоръжени до зъби, отстъпление към границите от 1991 г., това все пак ще бъде нашата голяма победа“. Реалността те кара да промениш мнението си и в бункера, и в Лубянка, и навсякъде.

Но Путин също каза, че трябва да се подготвим за продължителна война. Самите те не разбират как да излязат от тази история?

Самата фраза „подгответе се за продължителна война“ 11 месеца след т. нар. блицкриг, когато той щеше да бъде в Киев след няколко дни, какво по-тежко и очевидно признание за поражение може да има?

Генералите надушиха кръвта на Путин, каза Андрей Пионтковски / екранна снимка

Много положително оценявам резултатите от минипреврата на този генерал. Генералите надушиха кръвта на Путин и тяхната сила. Сигурен съм, че Генералният щаб отлично разбираше перспективите на тази „операция“. На 3 февруари беше публикувана забележителната статия на полковника от Генералния щаб в оставка Михаил Ходаренко „Кръвожадните прогнози на политолозите“. Там буквално се описва какво ще се случи с руската армия в Украйна. Имаше и призив от друг пенсиониран генерал Ивашов. Мисля, че и двамата отразяваха гледната точка на професионалните военни, които, бидейки на служба, не можеха да говорят открито. И сега, когато имаше много сериозно преразпределение на властта по време на този мини-преврат, се надявам, че военните ще наложат някакъв изход от тази ситуация.

И аз забелязах. Програмата на Соловьов гласеше: „Какво правим?“, „Защо трябваше да започнем това?“ и „Историята не е това, което ще бъде, а това, което е било, и всички ние ще свършим“ и т.н. Тоест във всички тези пропагандни предавания риториката започва да се променя. Излиза, че вече подготвят населението за това?

Разбира се. Подготвят се. Всички пропагандисти са напълно опитомени, те работят по „темници“, а не по принципа – изведнъж са видели светлината, дошли са и са казали истината на Соловьов. Такъв разказ му дадоха някои от кулите на Кремъл, които обмисляха сценария как да се измъкнат от ситуацията. Та нали самият Путин вече пее други песни. Това е неизбежен процес и той ще се засилва.

Преследва ме цялата тази история за 27 частни военни компании, които вече съществуват в Русия. Както забелязахте, това най-вероятно не е за войната в Украйна, а за защита на интересите на тези, които я създадоха.

Не е най-вероятно. Лошо е за война. В армията трябва да има единоначалие, а не 27 роти.

Могат ли тези ЧВК да бъдат насочени срещу населението, което ще прозре и може би ще направи нещо, за да промени държавата? Или са създадени само за борба с мафиотските кланове?

Населението няма оръжия, с които да вижда ясно, а тези мафиотски кланове са въоръжени. Но още веднъж повтарям – борбата няма да бъде идеологическа, не за войната в Украйна – спрете я или постигнете пълна победа, този въпрос е решен за всички. Най-важният въпрос на тази борба ще бъде въпросът за собствеността. В крайна сметка в Русия няма устойчива частна собственост. Всичко е според концепциите: днес си собственик на петролна компания, а утре си в затвора за 10 години. И когато властта се разпадне, се отварят огромни възможности. Те ще бъдат толкова погълнати от тази борба, че нищо друго няма да ги интересува.

РУСИЯ НИТО ДЕН НЕ РАБОТИ С НАТО

Основното за нас е те да напуснат територията на Украйна.

Те трябва да напуснат територията на Украйна, Украйна трябва да влезе в НАТО. Какво ще правят там е интересен въпрос, разбира се, но…

Но те няма да престанат да бъдат наши съседи. Както каза генерал Залужни, не трябва да оставяме тази война на нашите деца.

Този въпрос вече е решен на Запад, това е членството на Украйна в НАТО. Най-накрая въпросът е поставен правилно – обърнат с главата надолу. Членството на Украйна в НАТО не е някаква услуга, не е жест от страна на НАТО към Украйна, който тя търси от 20 години, а те: „Ето ви“. Не, това е гаранция за сигурността на Запада. Кисинджър наскоро писа много добре за това. Човек, който 30 години се бори за финландизацията на Украйна, за нейния неутрален статут, за невлизането й в НАТО. Сега признава, че е сгрешил. Исках да предотвратя войната и сега разбирам, че точно това е причината за агресията на Путин. И написа прекрасни думи, че най-голямото геополитическо събитие на 2022 г. е появата на световната карта на нова велика сила с една от най-силните и ефективни армии. Това е пълна промяна на геополитическата обстановка.

Разбира се, всички разбират, че след два месеца в Руската федерация може да се появи друг Пупкин, който отново ще крещи за Руската империя, за руския свят. Но Украйна вече ще стои на границата си, която няма да трябва да моли за пакети с оръжие, но която ще бъде заредена до шия с всички натовски оръжия. Така че външните приключения на Русия ще бъдат завършени завинаги.

А какво ще стане с руската държава, там Кадиров ще се занимава с тях. Или смятате, че Кадиров няма веднага да обяви Чечения за независима държава? Разбира се. Но ако мислите досега в тази перспектива, тогава в крайна сметка другарят Си ще се умори от цялата тази каша с 27 ЧВК и той бързо ще въведе ред, поне в Далечния изток и Сибир.

Белият дом оказва натиск върху Китай по въпроса с Украйна и предупреждава за последствия от помощта на Руската федерация преди посещението на Блинкен. Защо? Китай е станал в поза?

Доволен съм от позицията на Китай. Той отлично се възползва от факта, че Русия вече трябва да продава петрола и газа по-евтино, но няма да попадне под вторични санкции. Максимумът, който изпраща на Русия, е така наречената несмъртоносна помощ – бронежилетки, каски. Ами нека пратят каски. Той никога няма да посмее да предостави военна помощ, защото има огромни икономически интереси в САЩ.

Дори Сърбия, която през цялото време се кълнеше в приятелство с руските братя, е принудена да отстъпи от тази позиция. Те получиха много сериозно предупреждение от Европейския съюз. И сега вече казват: „Ние никога няма да признаем Крим и Донбас за част от Русия“. И дори мислят за санкции.

Американската MLRS HIMARS промени хода на войната в Украйна / снимка на Генералния щаб

Китай изигра много положителна роля по въпроса за ядрените оръжия. Решаващата роля, разбира се, изиграха САЩ, те просто обясниха на Путин много ясно какво ще се случи с него, ако използва ядрено оръжие, той просто ще бъде убит, да не говорим, че цялата му групировка в Украйна ще да бъдат унищожени от огъня на НАТО. В Русия сега крещят, че „воюват с цялото НАТО“, но не знаят какво говорят. Ако 26 HIMARS напълно промениха стратегическата ситуация, позволиха на Украйна да вземе инициативата, тогава какво ще направят стотици Томаховки, десетки самолети? Русия и за ден няма да воюва с всичко НАТО.

ПУТИН ОСТАВЯ ДВА-ТРИ МЕСЕЦА

Смятате ли, че Путин най-накрая е притиснат в ъгъла? Ще се опита ли да излезе от този ъгъл?

Остават му два-три месеца, докато дойде цялата тази армада, която сега се подготвя, където се обучават украински военни в Германия, Полша и Америка. Краят на Путин беше очертан от генерал Залужни в известното му интервю: „Намирам се на 84 километра от град Мелитопол, готов съм да мина по този път, но за това са ми необходими 300 танка…“. Така че той получи 300 танка, 600 бронетранспортьора, 700 гаубици и самолети, той ще превземе Мелитопол, ще свали руските отбранителни системи, ще отиде до брега, Крим и окупираните части на Херсонска област ще се превърнат в огромен котел. И същите генерали, които дойдоха при Путин в нощта на 10 срещу 11 януари, ще дойдат отново при него. И това беше краят на политическата му кариера.

Този мини-преврат е много важен. Беше репетиция за края на войната. Това е коренна промяна в съотношението на силите в усойницата на Путин, когато Герасимов го хвана за гушата и го върна на власт. Това е много важно събитие.

Дай Боже, защото украинците плащат за всички тези забавяния с живота си.

Благодарни сме на американците, но не можем да се отървем от мисълта, ами ако се случи два-три месеца по-рано. Обективно: Западът е различен. Има хора, които веднага разбраха, като Борис Джонсън, като Анджей Дуда, като същата Аналена Бърбок, че се решава съдбата на Запада.

И бях поразен от числата по време на последната реч на Байдън, имаше анкета, която показа, че 67% от американците подкрепят помощта за Украйна. За Америка това са невероятни числа. Всички знаят, че американците традиционно слабо се интересуват от външната политика. Затова е необходимо да се оценят усилията на приятелите на Украйна. И след победата много на Запад трябва да бъдат удостоени със званието Герой на Украйна.

И аз се чудя защо не се случи преди. От друга страна, рационално погледнато, съзряването на Запада се случи дори по-бързо, отколкото очаквах.