Начало » Новини » Крими » Постоянен арест на задържаните за фабриката за канабис

Постоянен арест на задържаните за фабриката за канабис

2 TGnnxhb scaled

Окръжен съд Сливен наложи днес мярка за неотклонениезадържане под стража“ на задържаните при разкриването на фабрика за канабис в землище между новозагорските села Асеновец и Баня. Това съобщи за БТА говорителят на Окръжна прокуратура – Сливен прокурор Ваня Белева.

Шестимата, които са задържани на място, са обвинени за засаждане, отглеждане и държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Издирва се едно заподозряно лице.

Шестимата са обвинени, че в съучастие помежду си засяли и отглеждали около 2 500 броя растения канабис (марихуана) в изградени под земята помещения, съвременно и напълно оборудвани, обособени помещения за изготвяне на разсад, стаи за израстване на растенията, специализирана техника и апаратура за нагряване, отопляване, напояване и наторяване. Открити и иззети по надлежния ред са 1 519 стръка растения канабис в различна фаза на растеж. В същия недвижим имот са държали високорискови наркотични вещества в особено големи размери – общо около 40 кг канабис (марихуана) на стойност 240 000 лв.

За престъпленията, в които са обвинени, се предвиждат наказания „лишаване от свобода“ повече от пет години и глоба от 20 000 до 100 000 лева, се посочва в съобщение, публикувано в сайта на Окръжен съд-Сливен.

Определението на съда може да бъде обжалвано и протестирано с частна жалба и частен протест в тридневен срок пред Апелативния съд в Бургас.

Разследването продължава, назначени са редица експертизи. Нарколабораторията бе разкрита на 26 март сред близо четиримесечно разследване. Тя е сред най-големите и модерни, открити в последните години и представлява истинска фабрика на стойност между 1,5 и 2 млн. лева.

По непотвърдена информация фабриката е била разкрита след като на обекта, след поставянето на мощен електро агрегат рязко са намалели сметките за ток, а движението на хора е продължило. Възможно е от полицията първоначално да са подозирали депо за копаене на биткойни.