Начало » Новини » Бизнес » Правителството одобри споразумение между „Булгаргаз“ и турска газова компания

Правителството одобри споразумение между „Булгаргаз“ и турска газова компания

gaz

Депутатите поискаха изслушване на енергийния министър заради съмнение, че през Турция у нас ще влиза руски газ, пише „Сега“.

Министерският съвет одобри сключването на споразумение между държавния газов доставчик „Булгаргаз” и турската национална газова компания „Боташ“ (BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A. Ş.).

С това се осигурява достъп на „Булгаргаз” ЕАД до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода 2023-2035 г., посочиха от правителствената пресслужба.

Предстои да бъде подписан и стандартен договор с „Боташ“ за доставка на природен газ, който ce изразява в дългосрочно осигуряване на капацитет за регазификация и съхранение на втечнен природен газ за нуждите на клиентите на „Булгаргаз” ЕАД в размер до 1,3 млрд. куб. м годишно.

Тази седмица в Народното събрание с повече подробности за споразумението ще бъде изслушан министърът на енергетиката Росен Христов. От „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ , както и редица енергийни експерти, изразиха съмнения, че от Турция у нас ще постъпва и руски природен газ.

„Споразумението предвижда гъвкавост за доставки на природен газ от 0 до 53 200 MWh на ежедневна база, което ще осигури значителна конкурентност на „Булгаргаз“ ЕАД на пазара на природен газ в региона, както и до намаляване на риска от загуби при балансирането при преноса на природен газ“, се посочва в днешното прессъобщение на МС. Допълва се, че сключването на споразумението ще доведе и до допълнителни приходи за „Булгартрансгаз“ ЕАД от резервиране на капацитет.