днес
Начало » Новини » Празниците Еньовден и Свети Дух в котленско

Празниците Еньовден и Свети Дух в котленско

IMG 1020

На Еньовден, когато слънцето умира и се ражда, когато билките се пълнят със сила най-голяма, здравето и късметът се възраждат, а читалищни дейци от Жеравна и Медвен, отбелязаха празника според народните обичаи. Вдъхновени, че пожеланията им ще се сбъднат, а билките им ще лекуват, жените от Жеравна и Медвен браха билки в ранни зори, след което разказваха на по-младите кое биле, какви болежки премахва. Така те съпреживяха този тайнствен и магичен ден, който напомня, че всички хора сме част от Майката Природа.

IMG 1021

Наред с празника на билките, жителите на котленското село Нейково пък отбелязаха с молитва и курбан за здраве и берекет, храмовия празник на църквата си “Света Троица”.

IMG 1010

Водосветът беше отслужен от отец Тихон Димитров, който измоли Бог да дарува на всички здраве, душевно спасение и благоденствие.

IMG 1003

Сред гостите в празничния ден бяха зам.-кметът и секретарят на Община Котел Шериф Куванджъ и Христо Карабекиров, общинският съветник Захари Стоянов и жители на съседни населени места.

Празникът продължи с празненство организирано от Община Котел, кметство Нейково и църковното настоятелство на „Св. Троица“. На него, кметът на Нейково – Христо Колев пожела щастие на нейковци и вдъхновение на зографа Александър Титоренков, който в момента извършва изографисване на храма.

За доброто настроение на присъстващите на празника се погрижиха фолклорна група „Синчец“ при НЧ „Изгрев – 1928“ и местни дечица, които поздравиха всички присъстващи с китка от фолклорни песни.

Празненствата в село Нейково започнаха още в съботната вечер. Тогава жителите и гостите на балканското село се хванаха на празнично хоро и с усмивка и добро настроение започнаха да посрещат своите гости от близо и далеч.