Начало » Регионални » Празнични прояви в Община Тунджа

Празнични прояви в Община Тунджа

Obshtina-Tundzha-1536x691

П Р О Г Р А М А

за празничните прояви, посветени на Деня на Община „Тунджа” 22 априлМеждународен ден на Земята

Променя се датата на провеждане на празника„За хляба наш“ в с.Симеоново, като той ще се проведе на 19.04.2024 г. (петък), от 16.30 ч.

В парка на село Симеоново ще бъде пресъздаден пътя на хляба от нивата до трапезата – оранта на земята, сеитбата на житното зърно, вършеенето с диканята на хармана, прибирането на реколтата в хамбарите, омесването в нощвите и изпичането в пещта.

Ще бъде организираноизложение на хляб и хлебни изделия.

Присъстващите могат да се насладят и на концерт на певицата Славка Калчева.

На 20 април 2024 г.,от 14.30 ч., в Народно читалище „Просвета-1910“ ще се проведеОбщински празник на художествената самодейност „Хоро се вие, песен се пее“.На празника ще се представятоколо 25колектива, индивидуални певци и инструменталистиот различни населени места, които ще покажат най-доброто от тунджанския фолклор.

На същата дата и място, от 18.00 ч. е „Концерт за приятели“, посветен на 70 г. от създаването на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“

На 21.04.2024 г. (неделя) от10.00 ч.,в парка на с. Генерал Инзово, ще се проведе Пролетно надиграване и надпяване „Ромбана“2024, в което заявка за участие са подали13 танцови състава, 34 групи /в т. ч. певчески групи, групи за автентичен фолклор и други/, както и 26 индивидуални изпълнители, разделени във възрастови групи. Фолклорният празник ще се проведе на две сцени:

– първа сцена – песни и сценични обреди и обичаи от пролетния празнично-обреден календар;

– втора сцена – обработени и автентични танци от пролетния празнично-обреден календар.

Специален гост на празника ще бъде Николай Славеев.