Начало » Завана » Превзехме Одрин втори път… езиково

Превзехме Одрин втори път… езиково

IMG 20230101 160108 scaled

Отново превзехме Одрин 😊 Този път безкръвно. Одринската чаршия е пълна с рекламни надписи на български език. Е, вярно някои са с граматически грешки, има и рекламни гафове, но алъш-веришът върви.

Масовото пазаруване на нашенци в някогашната столица на Османската империя от 1369 до 1453 година накара местните да понаучат български. А знайно е, че комшиите са добри търговци.

И тъй решихме на връх Нова година да проверим какво е положението в днешния Едирне. И да, на границата се минава само с лична карта, талон и зелена карта за колата и сравнително бързо при липса на опашка. Таксата за дезинфекция е 5 лв. От турска страна в лири е по евтино. И хоп – изненада. Оказа се, че вече 2 години никой не си е дал труда да ме уведоми, че съм нарушил Закона за движение по пътищата. Имаше една връзкарска фирма, която хич не си дава зор да разнася известия. Та любезната и красива гранична служителка ми връчи известие за фиш. Имах желание да го платя, но пък граничният ПОС терминал отказа да приеме точно моята карта 😊

От турска страна и на отиване и на връщане те карат да заставаш пред една ниско поставена камера на няколко пъти, та се налага да приклякаш, но нейсе, поне печатите в паспортите отпаднаха.

От Хамзабейли до Одрин спазвайте ограниченията и не карайте с повече от 90. Близко до центъра се намират места за паркиране, но все пак внимавайте. Иначе там мотоциклетистите са с някакви странни привилегии – карат си покрай джамиите, по пешеходните зони буща 😊

Като стана въпрос за джамиите сега кипи сериозен ремонт на внушителната Селимие джамия на прочутия архитект Синан, а ние като стари звънари се заслушахме в надпяване на два мюезина, съвсем като у нас усилено с тонколони.

Направи впечатление, че този зов никак не привлича минувачите към храмовете, както е видно от публикувания клип.

В центъра има и много хамами за любителите на турската баня.

В центъра на Одрин има истински култ към бащата на светска Турция Мустафа Кемал Ататюрк (всъщност българин – мюсюлманин от Голо бърдо, дн. Албания). Изобилие от паметници, фонтани и скулптури.

Но да се върнем към пазарния момент. Казват, че след последното вдигане на цените, нашенци се ориентирали да пазаруват в близкия някогашен български град Лозенград (сега Къркларели), но пък на фона на ценовата вакханалия у нас напоследък в Одрин си е направо евтино. На чаршията спокойно можете да хапнете истинско шкембе за около 4 лв, мешана скара (без свинско 😊) под 10 лв, джигер тава и прочее местни специалитети, че да остане и за кротките градски песове.

Иначе има интересен археологически музей, в който е изложен даже древен тракийски долмен.

А българската църква „Свети Георги“ е с ранг на туристическа забележителност.

Та, така – „трън до цвят, шарен свят“.