Начало » Новини » Протестираха срещу експулсирането на кинезитерапевт в Либия

Протестираха срещу експулсирането на кинезитерапевт в Либия

337542150 5600553513383925 3942355573528159913 n

Пациенти и колеги на кинезитерапевта Юсеф Алтабиб се събраха днес пред сградата на Община Сливен на мирен протест срещу експулсирането му в Либия. Хората искат да знаят защо е бил задържан и настояват за справедливост, както и за освобождаването му от Центъра за настаняване на бежанци в Любимец. В града върви подписка в негова подкрепа.

„Юсеф е бил задържан от службите по миграция и отведен насилствено от работното си място на 10 февруари, каза пред репортер на БТА Карамфилка Петрова, медицинска сестра в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, която работи от няколко години с Юсеф. „Не разбирам кога той стана заплаха за националната сигурност, след като 23 години живее и работи в страната“, каза тя.

„Не разбирам как може един хуманист, който от години милее за България и се грижи за децата, да бъде заплаха за България“, коментира пред журналисти съпругата на задържания Светлана Ченкова. Тя заяви, че не разбира как може съпругът ѝ да е задържан на базата на съмнения, че е „контактувал със замесен с терористични организации“. По думите ѝ Юсеф е посетил за последно Либия през декември м.г., за да види болната си майка. На протеста бе и синът на задържания, който тази година ще бъде абитуриент.

„Юсеф не е извършил престъпление“, категоричен бе пред БТА адвокатът на Алтабиб – Станислав Раднев. „Това са административни производства. Има заповед във връзка с доклад по член 4 от Закона за ДАНС, че е свързан с лица, които са свързани с чужди служби и с терористични организации“, уточни той. И допълни, че материалите са много оскъдни. Вероятно следващата седмица ще бъде взето окончателно решение дали той да бъде експулсиран и това решение няма да подлежи на обжалване, обясни адвокатът. По думите му експулсирането трябва да се подготви от либийската страна.

Със заповед на председателя на ДАНС, на Юсеф Алтабиб е наложена принудителна административна мярка „експулсиране“, отнето му е правото на пребиваване и му е наложена забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите – членки на Европейския съюз за срок от пет години с мотив, че с действията си чужденецът може да постави в опасност сигурността на българската държава, се посочва в определение на Върховния административен съд от 15 март т.г. , публикувано в портала Единна деловодно-информационна система към съдилището. Определението на ВАС се отнася до отхвърлена жалба на адвокат Раднев срещу отказа на Административен съд – Сливен за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на председателя на ДАНС.