Начало » От мрежата » Разпад в Български възход?

Разпад в Български възход?

7363653535

След няколко изявления на кандидати от Български възход от миналите избори, анализатори пишат за разпад на партията. За изборите на 2 април тя се регистрира за самостоятелно участие и без бившите си мандатоносители „Свобода“, „Партия на зелените“ и „Земеделски народен съюз“. Няма ги и хората на Ковачки. В сливенската листа на миналите избори на 4 място беше Мирослава Петкова Митева-Тенева, която сега е водач на листата на НДСВ.

Прави впечатление, че в листата на партията в Сливен не присъства нито един кандидат на Български възход от изборите на 2 октомври.

На второ място тогава бе адвокат Любомир Владимиров Кючуков, който пък неотдавна написа отворено писмо в профила си в социалната мрежа. Ето текста на писмото без редакция:

Уважаеми Дами и Господа, Уважаеми съграждани от Сливен,

Обръщам се към Вас като бивш Член на Управителния Съвет на Общинската организация на ПП „Български възход“. Както много от Вас знаят и съм споделял, че откакто се завърнах през 2020 г. във България нямах никакво намерение да се участвам в политически проекти. Също като повечето от Вас, аз съм отвратен от политическата корупция и начина, по който работят политиците на прехода в нашата страна.

В навечерието на последната предизборна кампания имах възможност да се срещна единствено с В. Комитова, от обкръжението на Стефан Янев. Допаднаха ми техните идеи и политическата платформа на новосъздадената ПП „Български възход“. Намерих и съмишленици в лицето на г-н Д. Балъкчиев – един от учредителите на партията, и други приятели. Това беше мотивацията ми да се включа като техен съмишленик и да започнем създаването на структурите на партията в Сливен. Приех да участвам в изборите на 02.10.2022 год. , като кандидат от листата на Коалиция „Български възход“ за 21 МИР Сливен. С общи наши усилия тази партия стана част от 48-ия Парламент и беше представена от 12 народни представители, начело с ген. Ст. Янев и г-жа В. Комитова. По време на кампанията и след като бяха избрани, ген. Стефан Янев не намери време да се свърже с нас дори по телефона, за да благодари, че му финансирахме партията. Въпреки това, с подкрепата и координирано с Изпълнителния Съвет в София, ние проведохме събрания за създаване на Общинските структури ПП „Български възход“ в Област Сливен и избрахме управителни органи.

Днес съм изненадан от факта, че сега без да бъде уведомена Общинската организация, г-н Георги Балабанов, представен като Секретар на ПП „Български възход“ , е работил до момента в сянка, и създавал паралелни структури чрез хора, които той е избирал еднолично в общините Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. Иде реч за същия Балабанов, който до момента е работил като сътрудник на лицето Николай Бареков и е заминал заедно с последния в Европейския Парламент да изкара едни спокойни 5 години на голяма заплата, за сметка отново на българските избиратели.

Сега мандатът и престоят на двойката Бареков / Балабанов в Брюксел е приключил. Затова последният търси друга възможност да влезе отново в политиката и в Народното събрание, този път чрез ген. Стефан Янев и ПП „Български възход“. Всички ние знаем много за политическото номадство във България, но аз не съм свикнал да приемам мълчаливо подобни хора.

Това, което ме изненада крайно неприятно е обстоятелството, че ген. Стефан Янев, не познава и не зачита приноса на хората от Областните и Общинските организации, които финансираха със свои средства предизборната му кампания и са изградили местните структури на партията. За него те са само пълнеж, които той продава на Бареков, срещу някакви обещания за влизане в Брюксел. Считам, че дейността на Балабанов, в навечерието на поредните избори, уронва единствено престижа на ген. Стефан Янев и ПП „Български възход“. Показва неговата нелицеприятна картина, прикрита зад лъжливите намерения за промяна и „работа в интерес на българските граждани“.

Всичко това доказва за пореден път убеждението на нас, българските граждани, че не можем да се надяваме на положителна промяна в настоящата политическа обстановка, след като хора, които са спечелили известно доверие, като ген. Стефан Янев, попадат в плен на политически търговци като господата Бареков и Балабанов. По този начин действат всички сегашни политици на статуквото.

Аз уважавам артиста и комика Ненчо Балабанов. Но действията на брат му Георги Балабанов не са смешни, а предизвикват единствено отвращение.

С настоящото обявявам, че не приемам действията на ген. Стефан Янев, които противоречат на неговите публични изяви, и спирам да работя за ПП „Български възход“.

Не Ви съветвам да гласувате за тях. Помислете си за кого ще гласувате на 02.04.2023 год.

Подобно изявление пред медиите направи и Лилия Недева, бивш депутат от Български възход, а сега водач на листа на коалиция Заедно.

В 48-ото НС коалиция „Българския възход” апелираше за диалог и взаимодействие между партиите и решения в интерес на българските граждани. Това заяви в студиото на „Събуди се” лидерът на партия „Български възход” Стефан Янев.

Той коментира и хората, които напуснаха редиците на партията му. „Тръгнаха си хора, чиито лични амбиции се различават от конкретните идеи и програми на партията. Те са достатъчно ясни и конкретни”, заяви Стефан Янев и отрече това да е лидерска грешка. Кандидатът за депутат нарече процеса „оздравителен”.

„Въпросът с инфлацията е един от важните въпроси, по които ние смятаме, че трябва да има разговор в обществото и съответно ние от ПП БВ предлагаме конкретни мерки”, заяви Янев. Те включват борба с картелите, така че да се запази целостта на пазара и пазарните принципи, уточни политикът.

Лидерът на БВ коментира и възможността Паметникът на Съветската армия да бъде преместен. „Да вземем етимологията на думата „паметник”. Това е паметта. Историята – хубава или лоша, се е случила по определен начин. Ако ние имаме такова нихилистично отношение към нашата собствена история, ние сме на път да пренапишем цялата си история и да останем без история”, заяви Янев. По думите му паметниците трябва да се оценяват с техните положителни и отрицателни страни, но трябва да останат. Темата се политизира предизборно, категоричен е кандидат-депутатът.

Относно предоставянето на военна помощ за Украйна, лидерът на „Български възход” заяви, че преди всичко националният ни интерес е да не пострадат отбранителните ни способности. „Това е логиката. Ние като държава трябва преди всичко да се грижим за собствения си отбранителен капацитет, да го надграждаме, тъй като с години не сме го правили системно”, коментира той.

Стефан Янев е категоричен, че ще бъде сформиран редовен кабинет в рамките на следващия парламент и заяви готовност от партията му да работят в тази насока.