Начало » Регионални » Ремонтиран е покривът на детска градина, разрушен от вятъра през февруари

Ремонтиран е покривът на детска градина, разрушен от вятъра през февруари

IMG 5793

Община Сливен ремонтира покрива на Детска градина „Синчец“, който понесе сериозни щети при вятър над 120 километра в час през февруари тази година.

IMG 5791

Хидроизолацията на покрива на основната сграда беше отлепена и парчета от нея паднаха в района на детското заведение. Заради невъзможността дейността да бъде преместена в друга сграда, беше обявено бедствено положение и въведен общинския план за защита при бедствия. „Ситуацията вече е овладяна и след възстановяването на покрива е изпълнена целта ни за постигане на нормално функциониране на детската градина“, каза инж. Снежана Кънева от отдел „Сигурност и управление при кризи“.

Общата стойност на нанесените щети върху сградата се изчисляват на около 100 000 лева, в това число и разходите по възстановяване на покрива. Със средства от общинския бюджет ще бъдат ремонтирани вътрешни помещения, увредени от възникнали течове, ще се монтира нова водоотвеждаща система и др. дейности.

„Община Сливен ще входира документи за дофинансиране от междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет“, допълни Снежана Кънева.

От 5 до 7 февруари на територията на общината възникна сложна обстановка заради силни пориви на вятъра, достигащ скорост много над 34 м/сек (над 122 км/ч). Нанесени бяха освен сериозни щети върху зелената система, изградената социална, образователна, културна и спортна инфраструктура в общината, но и възникнаха множество аварийни ситуации по електропреносната мрежа, в това число и по трасетата на доставчици на интернет и други услуги. От снегонавяванията и образуваните високи преспи, временно бяха затворени отсечки от общинската пътна мрежа в планинската част на общината. Аварийните групи работиха денонощно на терен до минимизиране, отстраняване на щетите и ликвидиране на риска за хората, имущество и инфраструктурата.