Начало » Новини » Култура » Речник на старинния български говор от Босилеградския край

Речник на старинния български говор от Босилеградския край

7363653

Автор: Диана Славчева

Западният говорим автентичен български говор, който се употребява и до днес от местното население, в който преобладавало „екането“ на думите, присъщ на Охридската книжовна школа, бил обявен за диалект и нарочно загърбван, махан от официална и кижовна употреба“.

Това пише Христина Митева в предговора към уникалния си труд „Речник на старинния български говор от Босилеградския край“, отбелязва „Десант“ https://www.desant.net/show-news/59803?fbclid=IwAR3KUBeK_nrSJgMawGpEwFHfH0p4yfVyOGnRV9h2Mhtub_drV8knG4rmgRM.

Изданието излезе от печат навръх Първа пролет и е събрало между страниците си стотици образци от автентичната лексика, характерна за тази част на някогашна България.

Авторката Христина Митева е родена на 3 март 1947 г. в Търговище. Родителите й са бежанци от Босилеградско.

Тя е издала досега десетки книги с поезия, проза и ценни краеведски изследвания, сред които: „Легенди за Търговищкия край“, „Тузлукът в легенди“, „Песни, родени в Търговище“, „Капански легенди“, „Родопски легенди“, „Легенди и обичаи от Тракия“.

В момента Христина Митева работи върху написването на „Легенди за Босилеградския край“. Тя споделя, че за нея е много важно да се запазят за проучване от лингвистите не само думите, а самият говор и стил на изразяване, затова пише текста на специфичния босилеградски диалект.