Начало » Новини » Св. Синод прие наредба срещу „предпоставянето на избора” му за митрополити

Св. Синод прие наредба срещу „предпоставянето на избора” му за митрополити

09890000

На вчерашното си заседание Светият Синод на Българската Православна Църква, на което касира проведения на 18 февруари епархийски избор на Сливенски митрополит, прие и Синодална наредба за избирането на епархийски митрополити.

В предложението заприемането на наредбата пише, че Светият Синод за втори път е принуден да касира избор на митрополит, че архиереите са поставни в ситуация на предпоставян избор, което не може да бъде определено по друг начин, освен като недопустима интервенция и разрушаване на йерархичния ред на Църквата. Синодът отдава това на външни на църквата фактори. Споменава се, че допълнителни съображнения за нередовността на направения в Сливен епархийски избор са направени от наместника на овдовялата Сливенска епархия митрополит Йоан.

След това се цитират правила от редица Църковни събори.

Накратко изводът, който прави Синода е, че митрополит трябва да бъде избиран от митрополити, а свещеници и миряни могат да присъстват, но не и да участват с активно избирателно право.

Целия текст можете да видите в прикачения файл:

Predlozhenie_za_priemane_na_Sinodalna_naredba_otnosno_izbiraneto_na_eparhiyski_mitropoliti

Текстът на самата наредба не е качен на сайта на Светия Синод.

Писменото предложение, с вх. № 120/24.02.2024 г. е внесено от Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий и Доростолски митрополит Яков за приемане на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити в бъдеще.

След проведено гласуване Св. Синод реши, на основание чл. 58, т. 12, във връзка с чл. 58, т. 7 и във връзка с чл. 2 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия приема текст на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити.

„За“ приемането текста на наредбата гласуваха: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски Яков.

Против приемането на наредбата и с особено мнение гласуваха: Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил.