Начало » Новини » Общество » Сигнал за коледната украса на Ямбол

Сигнал за коледната украса на Ямбол

1 6

„Звънар“ получи на редакционната си поща сигнал за коледната украса на Ямбол от бившия зам. кмет на града Иван Кърцъков. Сигналът е изпратен до главния прокурор, до Окръжна прокуратура Ямбол, до изпълнителния директор на НАП, до общинските съветници и до президента. Публикуваме го без особена редакция.

В навечерието на Коледа и Нова година през месец декември 2022г. българските медии изнесоха сериозна информация за скъпо и прескъпо заплатена цена за коледна украса в доста български градове, между които беше и град Ямбол. Това което е предмет на Сигнала ми за проверка, е заплатената цена от Община Ямбол за „Звезда и опашка на комета“ и светещите цифри за наближаващата „2023“ година.

В интервю на живо по този повод за НОВА ТВ

(https://nova.bg/news/view/2022/12/08/393145/%D0%B8-%D1%8F%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-80-000-%D0%BB%D0%B2-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8/)

зам.кметът Енчо Керязов безсрамно излъга българските зрители, че въпросната украса е закупена и доставена директно от „италианска фирма, световен лидер в производството на такива коледни украси за около 83 000 лв, което е наполовина от редовната ѝ цена и това е постигнато с пряко договаряне между община Ямбол и италианската фирма“?! За първи път в България?! Нямало било обществена поръчка, заяви Енчо Керязов! Напротив! Има! Още в началото на месец юни 2022г. Община Ямбол е обявила обществена поръчка с предмет: „Изготвяне на идейна концепция и визуално представяне на великденска и коледно-новогодишна украса, както и доставка и монтаж на артикулите за тяхното изпълнение по две обособени позиции“ – https://app.eop.bg/today/215741 и за тази обществена поръчка има сключен договор! Там подробно е описана как трябва да изглежда въпросната „Звезда и опашка на комета“ и до каква цена да е! Най-бегла справка в Гугъл „Звезда и опашка на комета“ я открива в доста сайтове за електронна търговия и за голяма изненада там цената на която тя се предлага е около 6000 $ или около 10000 лв – осем пъти под 83000 лв. – https://vision-lighting.en.made-in-china.com/productimage/UwQnrSqbJJcz-2f1j00YlpUamshHqko/China-Giant-Outdoor-Christmas-LED-Big-Arch-3D-Star-Motif-Light.html (прилагам и снимков материал).

Сключеният договор за 2022г., на база проведената обществена поръчка, е с българска фирма от гр. Варна, няма нищо общо с фирма-производител от Италия! Изненадващо или не, но сключения договор за 2021 г за около 70 000 лв. без ДДС е със същата фирма от гр. Варна! За 2020 г договора пак е за 70 000 лв. без ДДС, но с друга варненска фирма. Явно във Варна е меката на Коледните, новогодишните и великденските украси? Или на сезонното олекване на общинския бюджет на ямболските данъкоплатци, между които съм и аз.

Фактите са достъпно проверими по веригата на доставка на „Звезда и опашка на комета“, на надписа „2023“, и другите детайли предмет на поръчката, откъде са закупени, кой е производителя, има ли декларация за съответствие на продукта обект на доставката, …фирма доставчик № 1 (изпълнител на въпросните обществени поръчки) – фирма доставчик № 2 – фирма доставчик № 3 – фирма доставчик № 4 и т.н., но едва ли е нужна толкова дълга проверка, като още в началото става ясно основния доставчик и кой е производителя! Елементарна справка в дневниците за покупки и продажби по ДДС на фирмите на момента би изкара истината наяве! А тя интересува мен и всеки съвестен данъкоплатец. Разчитам на професионализма на проверяващите от НАП, които най-добре знаят как най-бързо да стигнат до крайния резултат!

След всичко казано дотук основателно възниква съмнението дали не са били такива и другите две обществени поръчки за коледна украса на община Ямбол за 2021 и за 2020 години?! И двете с „Прогнозна стойност за 70 000 лв без ДДС“?! Следователно те също следва да бъдат проверени като тази за 2022 г. – Ето и линкове към тези обществени поръчки:

https://app.eop.bg/today/88594 за 2020г.;

https://app.eop.bg/today/164556 за 2021г.

И трите поръки са с едно заглавие и по един тертип правени: „Изготвяне на идейна концепция и визуално представяне на коледно-новогодишна украса, както и доставка и монтаж на артикулите за нейното изпълнение …“!

Уважаеми г-н Радев,

Зам. кметът на Ямбол Енчо Керязов беше член на инициативния комитет за издигане кандидатурата ви за втори мандат за президент на РБългарияhttps://m.offnews.bg/news/Politika_8/Saobshtiha-imenata-na-189-te-koito-vlizat-v-Initciativniia-komitet-na_760885.html или поне така е написано в сайта на OFFNEWS„Съобщиха имената на 189-те, които влизат в Инициативния комитет на Радев и Йотова (пълен списък)“ – под №72. Енчо Ангелов Керязов – акробат. По НОВА ТВ Енчо Керязов излъга за коледната украса за 2022 година на община Ямбол! Уважавам и аплодирам успехите му като цирков артист, но да лъжеш гражданите на България от позицията на своята известност – считам за недопустимо! Да лъжеш, на живо в ефир, пред цяла България, по Рождество, когато трябва да сме смирени?! Не знам за вас, но аз такъв морал не го разбирам! Защото моралът винаги започва от вчера и никога от днес!

Уважаеми г-жи и г-да общински съветници,

Липсва ли ви разбирането, че финансовите средства на община Ямбол не се разходват целесъобразно или иначе казано се прахосват? Съучастници ли сте на такова прахосване. Някой се обогатява от него. Очаквам от вас на следващата сесия на ОбС този казус да бъде част от дневния Ви ред и да изискате цялата информация по случая, да искате обяснения от длъжностните лица, включително и от кмета Ревански, както и от финансовия зам.кмет!

Уважаеми г-н Гешев,

Уважаеми г-н Дойчев,

От вас очаквам да изясните обстоятелствата около този казус и в случай, че установите нарушения, то виновните да бъдат наказани съгласно законите на РБългария!