Начало » Коментари » Сингапур. Традиции и азиатска упоритост

Сингапур. Традиции и азиатска упоритост

IvanIvanov scaled

коментарен анализ на Иван Иванов

„За да се справим с настоящето и да не се боим от бъдещето, хората трябва да познават миналото, историята на своя народ. Важно е не само да сме наясно със случващото се в момента, но и да разбираме защо то се случва така, а не иначе. Това е справедливо както за отделните личности, така и за нациите като цяло. Личният опит на човека определя какво му харесва, какво очаква с радост и от какво се бои. Точно така живее и нацията: играе роля нейната колективна памет, получените общи уроци от събитията в миналото, които са водили до нейните успехи и провали. И ако някакви епизоди напомнят поуки, нацията също с нетърпение ги очаква или се бои от техните развития“.

„Хората, лишени от неукротим боен дух, по-добре да седят вкъщи и да плетат чорапи. Работата на политика не е за слабите. За нея се искат твърдост и убеждения“

„Ако искаш да победиш корупцията, трябва да бъдеш готов да изпратиш приятелите и семейството си в затвора“

Лий Куан Ю

1945 г. след поражението на Японците във Втората световна война, остров Сингапур е върнат на британците, през 59-та година придобива автономия, през 1965 г. пълна независимост.

Сингапур е зверски пострадал от японската окупация, китайци/конфуцианци и будисти/, мюсюлмани малайци, индуисти тамили, които постоянно враждуват, няма армия, няма икономика, цари пълна мизерия. През 1959 година на законни избори, на власт идва „Националната партия“ на Ли Куан Ю. Добре запомнете това име, това е човекът който с консервативни мерки от нищетата довежда страната до върховете по всички икономически показатели. Той е краля на азиатските икономически тигри. Той казва: да , ние нямаме ресурси, имаме хора с разум, упоритост и дисциплина. Какво прави:

 • Моли британската армия да остане поне за 5 години. Британците са в криза, но приемат за три.
 • Сключва договори за мир с Малайзия и Индонезия.
 • Взема репарациите от Япония и заеми от Британия и веднага ги влага в индустриализация.
 • Закрива неефективния селскостопански сектор и прехвърля всичката работна сила в индустрията.
 • Поощрява само инвеститори наемащи сингапурци.
 • Възражда армията и основно флота, като държи на професионалния и характер.
 • Сравнително ниските данъци и частичните офшорни зони дават свеж приток на капитал.
 • Поощряват се всички иновативни производства.
 • В началото на 90-те безработицата е ликвидирана.
 • Огромно внимание се обръща на борсите и банковият сектор, които съумяват да покрият отрязъка, когато европейските и японските не работят.
 • Брутният национален продукт на човек от населението е един от най-високите в света (през 2008 г. – 38 972,1 щатски долара). В Глобалният индекс за конкурентоспособностна Световния икономически форум, икономиката на Сингапур заема 3-то място през 2009 г. (през 2008 г. – 5-о място от 134 страни, през 2007 г. – 7-о място от 131 страни, през 2006 г. – 5-о място).
 • Държи се на азиатската традиция, а не на копирането на западните демокрации.

С цената на какво е постигнат този забележителен резултат:

 • На комфуцианските ценности. Най-вече на семействеността и пряката субординация.
 • Обществен договор с някои ограничени свободи. Дори да си турист, още при влизането в страната ти дават ясно да разбереш, че те наблюдават, че ако свърнеш от закона ще те докладват и те съветват да правиш същото.
 • Истинска, публична борба с корупцията. Всеки договор и преговори за такъв, касаещ държавни пари се гледа присъствено и от медиите.
 • Приоритетни отрасли – електроника, транспорт и биотехнологии.
 • 2% престъпност. Само за сведение, за употреба на наркотици се лежи ефективно 3 години, а глобата е невероятна. Фас или дъвка ще ви струват 300 долара и обществено порицание.

Тези мерки са минали обществено обсъждане, както и старецът е преизбиран, но не както Путин. Много още да се говори, най-важното е, че работлив човек стъпил на традициите винаги успява.

Който е смел и застане зад националния консерватизъм, жъне реколта.

Иван Иванов: https://www.facebook.com/profile.php?id=1806717872

Източници:

https://www.forbes.ru/mneniya-column/konkurentsiya/242629-kak-singapur-stanovitsya-novoi-shveitsariei

https://bujet.ru/article/362223.php