Начало » Новини » Политика » Славчо Атанасов: Решителната битка е на местните избори

Славчо Атанасов: Решителната битка е на местните избори

339736543 2082728535253543 1071795908011057213 n

Едно мнение на бившия кмет на Пловдив и два мандата народен представител Славчо Атанасов, изказано в неговия профил във Фейсбук.

Приятели, умишлено не направих коментара си за отминалите вече избори веднага. Оставих да отминат емоционално ангажираните коментари, актуалните анализи на социолози и политолози и да изкажа своето мнение днес, 2 дни след изборите, защото то е свързано с отминалите избори, но и с едни следващи.

Какво се видя от вота на 2 април?

Всъщност, на всички, които се занимават сериозно с политика им беше ясно как ще завършат тези избори. И какви ще са изводите. Най-напред – във вътрешнополитически план:

  1. Видя се, че София не е България
  2. Че вотът в чужбина винаги е много по-различен от начина по който гласуват българите у нас
  3. И че ако си партия със сериозна електорална сила и искаш да покажеш това на парламентарните избори – трябва да имаш стабилно присъствие в местната власт.

Затова се очакваха близки резултати между двете големи политически сили, очакваше се кой къде ще „удари“. Очакваше се ПП да са в София, Пловдив и Русе, да имат преимущество при гласовете на българите в чужбина. Но оттук нататък всичко предопределя стабилния резултат на ГЕРБ.

Опитните политици знаят, че голямата битка между партиите ще е битката за местната власт наесен. За да бъде победен Борисов – той трябва да бъде „победен в сърцето“ – а това е местната власт. Най-малкото – знаковото отвоюване на няколко големи града. Видя се, че като изключим традиционните райони на ДПС, където вотът е стабилно един и същ, останалото е резултат от 12-годишното присъствие на ГЕРБ във властта – овладяване на общини, институции и структури. Това овладяване ставаше с цената на всичко и не винаги с почтени средства /типичен пример е Пловдив/. Борисов познава стойността на тази цена като политическо присъствие.

Изводът от тези избори във външнополитически план:

Геополитическият избор на България – второто, което се забеляза. Истината е, че светът много се промени през последните няколко години и това няма как да не се отрази и на страната ни. Започна геополитическа битка за налагане на нов световен ред и Украйна е само бойното поле на тази битка. От едната страна са САЩ, Великобритания и ЕС. От другата – Русия и в голяма степен новата световна сила – Китай. Особено Китай иска преразглеждане на установените международни правила. Битката за това започна още през 2018 г. с явната икономическа война между САЩ и Китай и завърши през 2022 г. с едно изявление на американския президент Джо Байдън. Според един от най-големите икономисти Джоузеф Стиглиц, САЩ са загубили от тази икономическа война с поднебесната империя над 1 трилион и 700 милиарда долара. Китай са наясно, че сами срещу всички няма да издържат – затова сближаването с Русия беше неизбежно. В тази конфигурация присъства и България.

Тези избори показаха една явна геополитическа ориентация и един сериозен резултат – този на „Възраждане“. Костадин Костадинов постигна този сериозен резултат и заради факта, че много категорично и ясно се разграничи от традиционната съвременна българска политика на принадлежност към ЕС, НАТО и САЩ. От една страна е тази евроатлантическа политика, но от друга са русофилските настроения у немалка част от българите.

Въпреки това, на този етап Костадин Костадинов е самотен. Изборите показаха евроатлантическата ориентация на България с победата на първите две големи политически сили. Нещо повече – те помежду си се надпреварват кой е по-голям приятел на САЩ.

Дотук с изводите. Оттук нататък категорично трябва да има правителство, защото пред България стоят много предизвикателства.

Изборите минаха. Но решителната битка предстои – след 6 месеца на местните избори.

89282782

https://www.facebook.com/photo/?fbid=6181170188570866&set=a.177232512298027