Начало » Коментари » Според епископ Игнатий на отец Иван неправилно е отказано причастие като на мирянин

Според епископ Игнатий на отец Иван неправилно е отказано причастие като на мирянин

430081785 1650318915794897 1793041627368714279 n

В писмо до отец Иван Янков Проватският епископ Игнатий твърди, че не е било правилно на отеца да се откаже Свето причастие като на мирянин. Ето текста на писмото:

Отец, здравей!

Приеми това писмо като знак на съпричастност към теб.

  1. Казаха, че не е канонично свещеник да се причастява по чина на миряните.

Това не е така. Няма нито един канон по този въпрос.

Този въпрос спада към определени уставни практики. Всички уставни практики са човешки установления и практики. По този въпрос също. Както се досещаш, всички уставни практики имат пожелателен характер. За разлика от каноничните и за разлика от догматичните въпроси.

Следователно ти имаше право да се причастиш по чина на миряните. Първо, защото това е уставен въпрос, и второ – защото се принизяваш. Но ако беше поискал да се причастиш по чина на епископ с право биха ти отказали, защото това би било възвеличаване и по-точно степен, в която не си бил.

В този смисъл вчера отец Евгений не беше прав като ти отказа причастяване, защото първо това не е канон и второ, защото той е равен на твоята йерархична степен.

  1. Днес обаче митрополит Йоан, в качеството си на епископ, може да настоява да се причастиш по чина на свещеник. Но само да прикани, да помоли, без да има право да ти откаже, защото уставните положения НЕ са пречка за причастяване с Христовите Тайни.

Пречките за причастяване са въпросите, отнасящи се до догматиката и каноните.

Ти не си неправославен, нито имаш смъртни грехове, нито вражда към някого. Строго си постил 8 дни и може би си се изповядвал в това време.

И второ, митрополит Йоан нямаше право да ти откаже причастяване, защото Христовите Тайни НЕ принадлежат на него, нито на който и да било човек.

  1. Ти правилно отбеляза, че всичко това произлезе от недостатъчна любов, вяра и разбиране на въпросите, отнасящи се до саможертвата.
  2. Саможертвата, с която започна това дело, те възрасна още повече в свещеническото ти служение. Сега обаче, бъди още по-внимателен. Запази добрите си чувства и отношение към митрополит Йоан и към отец Евгений. Те със сигурност ще оценят твоята ревност по Господа. Това ще възрасти и тях самите. Защото, въпреки високите им добродетели, те, като всички човеци, също имат възможност и задължение още повече да се усъвършенстват. Съвършенството е безгранично, защото Господ Бог е безграничен.
  3. Моля те, запази добри чувства и отношение към членовете на Св. Синод и ако имаш някаква забележка или предложение към тях, отправи ги по надлежния начин. Те, също като нас, са хора и могат да грешат. Но ние трябва да проявяваме необходимото разбиране в смисъла на водената срещу тях най-тежка духовна война от страна на враговете Божии.

Бъди благословен! Радвай се, защото извърши Божие дело! Амин!

Епископ Игнатий