Начало » Новини » Политика » Стария бряст като политическа спекулация

Стария бряст като политическа спекулация

IMG 20230130 111731

Един от сивмолите на Сливен Стария бряст бе използван като политическа спекулация от бившия премиер Кирил Петков. Това се случи в предаването на Лора Крумова „На фокус“ от 29 януари в ефира на Нова телевизия. „Звънар“ цитира почти дословно обърканите мисли на бившия премиер:

„Това, което видяхме обикаляйки из страната също, е че има много активни групи, по 20-30 хиляди човека с ясна кауза. Някои се борят за тяхната градска среда, други се борят за природата. Трети се борят, примерно за Стария бряст в Сливен, който е символ на управлението на ГЕРБ, който сега вече е изсъхнал, но има още живи корени“.

555-2

Стария бряст, г-не Петков, е символ на Сливен, а не на управлението на ГЕРБ, без да сме адвокати на тази партия. И първите въздействия за оздравяване на дървото, за което се смята че е на хиляда години, бяха направени по време на управлението на кмета на БСП Кольо Милев. Тогава общинският служител – лесовъдът Петър Петров покани своите бивши преподаватели професор Елена Желева и доцент Стефан Мирчев (вече покойник) от Лесотехническия университет, които пък препоръчаха фирма на своя човек Рашид Рашид, с когото общината подписа договор за лечение на Стария бряст. Няма да правим хронология на всички обследвания и интервенции по дървото, но в крайна сметка клоните и почти целия дънер изсъхнаха през ноември 2018 г.

Днес видът на хилядолетника стряска, защото прилича на декор на страшно фентъзи, но все пак има издънки от корените и даже в долната част на изкорубения дънер. След допитване до гражданите, общината създаде обществен съвет и реши да бъде обявен конкурс за проект за създаване на ансамбъл между живото в дървото и художествено оформена инсталация и зачака становище от Националният институт за недвижимо културно наследство. За политическите спекулации и развитието на темата за оформлението на пространството и останките на Стария бряст на въпросите на „Звънар“ на импровизиран брифинг днес отговори кметът на община Сливен Стефан Радев – подробности във видеото:

„Това дали едно дърво е в регистъра на паметниците на културата или не, по никакъв начин не се отразява на съдбата му дали е живо или се случва нещо друго с него. Там компетентността е на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) и преценката е тяхна. Кое дърво продължава да бъде вековно дърво и присъства в регистъра и кое не. Що се отнася до това дали да останат издънките от кореновата система, това не е невъзможно и е въпрос на максимално широкия съвет, който създадохме“, заключи кметът.

Председателят на фондация „Стария бряст“ Стефан Стефанов, който бе в основата на кампанията за „Стария бряст – Европейско дърво на годината 2014“, сподели, че се е срещал и със служебния министър на Министерството на околната среда и водите и с депутата – еколог Татяна Султанова, но ще даде своя коментар за „Звънар“ утре.

Недотам уважаеми г-н бивш премиер, вашата преминала като метеор на родния политически небосклон партия, няма никаква заслуга към Сливен, неговата култура, паметници и символи или неговото развитие. И е много недостойно, особено при липса на надеждна информация, да политизирате върху митологеми и символи, които не разбирате. Но това явно е присъщо на твърде объркания ви и нелогичен изказ. Не всичко се компенсира с празни и дежурни усмивки.

Доброслав Иванов, главен редактор на „Звънар“ и член на обществения съвет за Стария бряст