Начало » Новини » Култура » Стефан Радев връчи плакет на за 90-та годишнина на Симфоничния оркестър в Сливен

Стефан Радев връчи плакет на за 90-та годишнина на Симфоничния оркестър в Сливен

1 11

Плакет на Общината по повод 90-та годишнина от създаването на Симфоничния оркестър в Сливен връчи кметът Стефан Радев на настоящия директор Кремена Оксенкруг. Това стана на 4 май на гала-концерт на оркестъра в зала „Сливен“, с който беше поставено началото на Майските дни на културата „Сливенски огньове“.

IMG-318a053ccc0343c8abdfd2323778e6dd-V

„Историята на оркестъра е дълбоко свързана с културата и духовността на нашия град, символ на висока култура и престиж. В същото време и на възпитаване на естетически вкус, на високи художествени критерии. През тези 90 години от тук са преминали талантливи музиканти, диригенти и изпълнители. Изпълнени са творби на световни класици и български композитори. Поздравявам всички, които са свързали името и живота си с оркестъра. Специални благодарности към настоящия състав. Не мога да скрия радостта и задоволството си като кмет на общината за начина, по който се развива оркестъра сега и пълните зали. За нашите концерти се говори не само в Сливен“, каза кметът в обръщението си към музикантите и гостите на концерта.

Той пожела още по-голям творчески устрем и концерти, достойни за ценителите на класическата музика.

Кремена Оксенкруг от своя страна благодари на кмета за вниманието и подкрепата за оркестъра, както и на публиката.

„Някои от вас редовно са на нашите концерти и много се радвам, че сте тук, когато правим музика. Благодаря на Общината, от където с грижат за нас и работят за развитието на културния живот на града „, каза Кремена Оксенкруг. Тя връчи грамота за дългогодишен принос към оркестъра на Маргарита Атанасова, която повече от 40 години работи там.

3-4

Галаконцертът започна с изпълнение на „Българска рапсодия“ на Мишо Тодоров – съосновател и вдъхновител на сливенския оркестър. Концертът бе под диригентството на Владимир Кираджиев – професор по оперно дирижиране във Виена. Солисти – лауреатите на Първия международен конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“ – Иля Сквирский, Русия, Кудайберген Абилдин – Казахстан и Анле Гоу, Китай. В програмата бяха включени произведения на Гуно, Росини, Чайковски и др.