Начало » Новини » Бизнес » Стефан Радев: По-високите цени са в резултат на нестабилност и проинфлационни решения

Стефан Радев: По-високите цени са в резултат на нестабилност и проинфлационни решения

IMG 20230309 100053 scaled

Основните причини за по-високите цени на стоки и услуги са инфлацията в цяла Европа и развития свят, както и нестабилността в управлението на страната, на което сме свидетели повече от две години, когато бяха взети доста проинфлационни решения. Това каза кметът на Сливен Стефан Радев, помолен от журналисти да коментира ситуацията с високите цени и мерките на служебното правителство в тази посока.

Той подчерта, че когато една система е нестабилна и има турбуленции, не е възможно процесите да се прогнозират и търговците се презастраховат с по-високи цени.

„Ако се върнем към стабилност, това презастраховане, което се калкулира в цените на стоките и услугите, ще намалее, а от там и цените. Презастраховането идва от степента на нестабилност в системата, а несигурността и нестабилността водят до спекулативност на пазара. Истината е, че нестабилността струва пари и я заплащаме през цените, през по-високи разходи, които правим. Правителството може да наблюдава размера на надценките, да ги изсветлява и да ги показва.“, каза Стефан Радев.

Той смята, че всеки може да допринесе на индивидуално ниво като пазарува разумно, събира информация от повече места за цените и да понижи разходите си за пазаруване. „Да се насочваме към тези търговци, които слагат по-малка надценка, по-малка рискова премия“, каза още той.