Начало » Новини » Общество » Ст. Стефанов: Стария бряст е жив и трябва да бъде върнат в регистъра на вековните дървета

Ст. Стефанов: Стария бряст е жив и трябва да бъде върнат в регистъра на вековните дървета

Stefan Stefanov

След като символът на Сливен започна да се използва предизборно, „Звънар“ потърси за коментар председателя на фондация „Стария бряст“ Стефан Стефанов.

  • Като председател на фондацията как ще коментирате това, че този символ на Сливен влезе в политическа употреба напоследък?
  • Аз се радвам, че най-накрая в полезрението на политиците влезе Стария бряст, защото може би от няколко години водя битката да покажа, че това дърво е живо, защото има жив корен. Скоро имахме среща със служебния министър на околната среда и водите, за да видим причината, поради която то е извадено от регистъра на вековните дървета в България. То е станало по инициатива на община Сливен. Странно ми беше. Ангажирахме нашите сливенски депутати да помогнат в този процес. Както Татяна Султанова ни съобщи, че е изваден от списъка с вековни дървета, а Климент Шопов организира среща с министърката, така и останалите – всички сливналии можем да направим така, че да се грижим за това дърво да се възстанови, защото виждане от ствола има клони. Едно дърво е живо, когато е жив коренът, а тук той е с много издънки и самото дърво вече изби.
  • 328482937 687992233107669 8816385394328400812 n
  • „Сестрите“, Ливан: Най-старите маслинови дървета в света, възраст: 6000 – 6800 г.
  • Моята лична голяма битка е да докажа, че това дърво е все още живо и има шанс за него.
  • Има обществен съвет, г-н Стефанов. Не се е събирал много отдавна. Чуваме, че след това ново повдигане на темата за Стария бряст, ще има такова заседание. Очаквате ли нещо да се случи?
  • Общественият съвет е на базата на това, че Стария бряст е умрял. По-скоро се надявам за нова комисия, която да го вкара отново в списъка за вековни и важни дървета. Собственикът – община Сливен трябва да сезира Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) и министъра, който се падне, защото те сега се сменят много. Но да правим паметник на дърво, което е все още живо, при положение, че в света съществуват само коренови системи, които са вековни?
  • FallPando02
  • Пандо, колония от трепетлика , е едно от най-старите известни клонови дървета. Оценките за възрастта му варират до 14 000 (или дори 80 000) години. Намира се в Юта , САЩ.
  • Само коренова система с издънки е достатъчна, за да бъде ценност и да бъде пазена. Не е необходимо да бъде огромно дърво, за да е ценно. То си носи историята, това дърво е живо и това е по-важното. Не можем да кажем, че общината не прави нищо за него, защото има ограда, полива се редовно, прекопава се. Това, че имаше период, в който се беше наела една фирма, която каква е, що е, със каква експертиза е и по какъв начин правеше нещата, това е съвсем друг въпрос, но не можем да върнем времето назад. Въпросът е, че има шанс!