Начало » Новини » Култура » Събития от XXV Национален фестивал на детската книга-Сливен от 10 до 12 май

Събития от XXV Национален фестивал на детската книга-Сливен от 10 до 12 май

Rositca Petrova Vasileva

15 премиери на детски книги ще бъдат представени на XXV – тия Национален фестивал на детската книга-Сливен, съобщи директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ д-р Росица Петрова – Василева. Поради големия им брой те няма да бъдат представяни само в театъра, но и залата на сградата на Природен парк „Сините камъни“. Особено радващо е, че се завръща традиционната илюстрация, защото напоследък детската книга почти се бе превърнала в гротеска.

Какво ще се случва още в трите фестивални дни, за всички представяния, автори, илюстратори, кръгли маси, конкурси, шествия, изложби и представления, вижте изложението на директора на библиотеката във видеоканала на „Звънар“:

Двадесет и петото издание на Националния фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община – Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. ще се проведе от 10 до 12 май 2023г. Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година ще премине под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Голямата заслуга на Националния фестивал на детската книга е, че той пръв насочи вниманието към книгите за деца в България и към техните създатели в един труден за книжния сектор период в края на 90-те години на миналия век и го поддържа и развива вече четвърт век, като представя чрез многобройни инициативи най-добрите постижения в приказния и реалния свят на детската литература и към днешна дата може да се радва на своеобразна „книжна пролет“ в страната.

Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, отдавна надхвърлило националните ни граници, с ясна визия за развитие, с все по-голяма институционална подкрепа.

Вече 25 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване /в категориите: за цялостен принос, автор, издателство и илюстратор/ вече 20 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца в България и развитието на детската илюстрация.

Заслуга на Фестивала е, че в 25-годината си история успява да привлича все по-голям брой автори, издатели, илюстратори и други специалисти от България и други страни, свързани с книгата, разширявайки обхвата на своята дейност, за да включи и света на дигиталното публикуване, приложенията и анимацията, превръщайки се в уникално и необходимо събитие в сектора на детската и юношеската литература.

Със своето разнообразие и богатство на идеи и инициативи Националният фестивал на детската книга насърчава и развива креативността на децата и тийнейджърите, вдъхновява ги за творчество и отдавна се е превърнал в люпилня и първа сцена за изява на млади творци. Фестивалът е и уникално пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, специална територия за споделяне на идеи, опит, мнения, място за създаване на трайни контакти и пространство за трансгранично сътрудничество.

Анализирайки, от дистанцията на времето, неговите идеи, визия, цели, задачи и творческата им реализация, постигнатите резултати и перспективите за развитие на фестивала смело можем да кажем, че той е необходим и важен форум за всички участници в процеса на създаване, разпространение и популяризиране на детската книга, и разбира се, за децата и има специално място в културния живот на България. В двадесет и петте издания на фестивала са проведени над 280 срещи с български автори, между които едни от най-ярките и знакови имена в литературата ни за деца, както и по-младите автори., които пишат историята на съвременната детска литература в България и част от тях са открития на фестивала..

В Сливен, са представени за пръв път пред българска публика и намериха своите издатели в България и творци от българските общности в чужбина като Златко Енев /Германия/, Анета Дучева – Ферманн /Германия/, Весела Фламбурари /Гърция/. На фестивала са гостували и автори от българските общности от Сърбия, Молдова, Украйна, Великобритания и др., които получават възможността да представят творчеството си пред българските деца.

Едно от най-големите постижения на Националния фестивал на детската книга е попълването на „белите” полета в изследванията за съвременната детска литература в България. Ежегодно в рамките на фестивала се провеждат научни форуми с участието на утвърдени литературни критици, университетски преподаватели, автори, издатели, илюстратори, педагози, преводачи, библиотечни специалисти и др. от страната и чужбина, посветени на най-значимите проблеми и предизвикателства в сектора. Тематичният фокус на провежданите ежегодни дискусии улавят в движение и анализират новите тенденции и най-важното предвиждат алтернативни модели и форми за промяна на авторовите търсения и издателските политики.

Научните форуми, провеждани в рамките на Националния фестивал на детската книга имат не само национално, но и международно значение: темите са актуални и широки и докосват проблемите на всички детски литератури в света; с доклади участват не само български автори, но и гости от чужбина, които най-често говорят от гледна точка на детската литература в страната, от която идват и я свързват със световните течения; двуезичните сборници/на бълг. и английски език/ с доклади, които се издават на всеки фестивал, се разпространяват в България и чужбина. За 25 години общият брой на поместените в сборниците доклади и научни съобщения е над 360 като те отразяват научните търсения и анализи на повече от 60 автори от други страни и на над 80 български изследователи, университетски преподаватели, автори, издатели, библиотечни специалисти, педагози и др. В тези издания е събран един значителен корпус от текстове, които изпреварващо разширяват изследователските територии в областта на детската литература.

През годините броят на гостите на фестивала от чужбина непрекъснато се увеличава. Интересно е да се посочи, че първият гост от чужбина е Ани Бедер от Конгресния център за книга в гр. Монреал /Канада/, която взема участие в научния форум в рамките на програмата на III Национален фестивал на детската книга, 9-10 май 2001г. В следващите издания на фестивала в него са се включвали участници в научните форуми, партньори и гости от над 20 държави: Сърбия, Унгария, Италия, Германия, Гърция, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора, Румъния, Русия, Турция, Албания, Чехия, Франция, Испания, Молдова, Украйна, Македония, Йордания, Китай и от др. страни като тези контакти непрекъснато се разширяват.

По традиция, 25-то издание на Националния фестивал на детската книга ще бъде открит с концерт на 10 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на писателите Марин Трошанов, Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Иванка Могилска, Петя Кокудева, Цвета Брестничка, Елена Павлова, Нели Маргаритова, Весела Фламбурари, Валери Манолов, Иво Сиромахов, Милен Хальов и на книгата „Все тази Киткат“ на унгарския писател Карой Мехеш /проект на ИК „Хермес“ и НФДК-Сливен/; представяне на сборника „Искааам. Истории на пораснали деца“ с разкази на носителите на Националната награда „Константин Константинов“ в категории „за цялостен принос“ и „автор“ за периода 2005-2022г.; Литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; Представяне на издателства; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2023г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в IV Meждународeн студентски конкурс за илюстрация на тема: „Из приказния свят на Константин Константинов”, посветен на 20 години от учредяване на наградата на името на писателя; майсторски класове по творческо писане и илюстрация; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „От другата страна на вълшебното огледало” и XII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; изложба илюстрации на Невена Ангелова; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

Важен момент в програмата на 25-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Феноменът Национален фестивал на детската книга – уникално креативно пространство за деца и творци.“ Ще бъдат представени 20 доклада на участници /автори и издатели/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Германия и Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума е в докладите на участниците да се даде една своеобразна оценка, от дистанцията на времето, на феномена Национален фестивал на детската книга, на неговите визия, цели, задачи и творческата им реализация, на неговите постижения.

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и техните партньори ще се постараят да превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.