Начало » Новини » Бизнес » Съветът реши да се създаде търговско дружество „Индустриален парк“

Съветът реши да се създаде търговско дружество „Индустриален парк“

IMG 20230406 093155 scaled

С 36 гласа „за“ и нито един „против“ Общински съвет Сливен прие предложението на кмета Стефан Радев за създаване на търговско дружество „Индустриален парк“, което на предходната сесия не получи необходимата подкрепа. Създаването на тази структура е необходимо за вписването й в регистъра на индустриалните паркове в България. Очаква се в края на лятото да бъдат отворени мерките, по които Общината да кандидатства за привличане на инвестиции в Индустриалната зона. За управител на дружеството бе избран банкерът Соломон Москона.

„Съжалявам, че решението за управляващо дружество не беше прието още на предишната сесия, което не бе добър сигнал към инвестиционната общност. Аз ще продължа да се боря Сливен да има високо платени работни места и перспектива за развитие“, заяви пред журналисти кметът Стефан Радев.

„Не мисля, че този въпрос въобще трябва да е спорен и затова се изненадах предния път от тази реакция. Вчера имах среща със съветниците. Те обясниха, че не са били против, било им необходимо време. Мисля, че този проект е много важен за стратегическото развитие на нашия регион изобщо. Ние работим от години по този проект. Сега създаваме дружество, което трябва да администрира Индустриалния парк след създаването му, то е необходимо, за да го регистрираме. Очакваме техническите проекти да са готови до два месеца и юли – август да бъдат отворени програмите. Планираме да подадем фиш с проектно предложение за финансиране на инфраструктурата, която искаме да изградим там. Очакваме да бъде обявено като програма до 40 млн лв на парк за инфраструктура, а колко конкретно ще поискаме зависи от техническите проекти, за които сме изготвили задание и сега ще възложим“, коментира още кметът.

За финансирането има различни опции – по Плана за възстановяване и развитие за довеждаща инфраструктура и по Оперативните програми за инфраструктурата вътре в самия парк. Територията на парка обхваща територията на летището край града и около него. Ще се използва северната част в посока бившия Техникум по механотехника, а не частта, в която е пистата. За първия етап са определени 450 дка северно от самолетната писта. Ще се предлагат различни опции на инвеститорите. Едната опция е закупуване на терен, другата е дългосрочно наемане или право на строеж за определен брой години.

„Избраният управител е известен на нашата общественост, дълги години е бил управител на клона на ОББ в Сливен, после на клона на Общинска банка. Профила на човека, когото търсихме, е да има експертност в бизнес развитието, познаващ местните инвеститори и тези, които са проявявали интерес към Сливен, знаещ какви въпроси задават инвеститорите за реализация на даден проект. Надявам се да влеем енергия и експертиза допълнително в тези наши идеи“, заключи Стефан Радев.

Всичките 79 точки в днешния дневен ред на сесията получиха подкрепа. С пълно единодушие местният парламент одобри изменението на предложението за поставяне на паметна плоча на лекоатлета Михаил Желев във фоайето на покритата лекоатлетическа писта. Средствата за нейното изграждане, поставяне и поддръжка ще бъдат предоставени от Община Сливен.

Местният парламент гласува актуализацията на бюджета, свързана предимно с разходи по отделните функции и структури на Общината.

Беше приета и нова общинска наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните визии. С нея се поставят условия за уеднаквяване на цветовата гама на жилищните сгради в отделните райони в града. Кметът Радев посочи, че конкретният повод да бъде предложено сега приемането на новата наредба е програмата за саниране. Етажните собствености от общините с такава приета наредба ще получават допълнителни точки при рамкирането на подадените от тях проекти за саниране. Градоначалникът поясни, че действието на новата наредба няма да се отнася към вече започнатите архитектурни проекти.

В рамките на сесията бе гласувана бюджетната прогноза за периода 2024-2026 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности на Общината. Отчетите за изминалата година на общинските програми за опазване на околната среда, на отпадъците и на читалищата също бяха гласувани.

Пълна подкрепа получи и точката за предоставяне на дарение от четири хил. лв. от Общината за новостроящия се храм „Света Петка“ в Сливен.

Обичайните разпоредителни сделки с общинска собственост, отпускане на финансови средства и помощи на граждани също бяха част от дневния ред на заседанието. Днес то започна с едноминутно мълчание в памет на изявения художник и Почетен гражданин на Сливен – Иван Савов.